| Clubul gradinarilor Grebla, sapa si urzica fac gradina frumusica ! |
|
| Intre ape | |
|
+21pietricica sicamin Ionut georgiana Marga costieanuconstantin gabriela60 Mihai doina Carina doinabacau Doini Rux Karla Tinkerbell codruta bubu Vernil stefana penelopa Myosotis 25 participanți | |
Autor | Mesaj |
---|
Myosotis Admin
Numarul mesajelor : 5257 Localizare : Bucuresti Joburi/Distractii : mainile-n pamant pan' la coate Stare de spirit : tot inainte !!! Data de inscriere : 21/01/2008
| Subiect: Re: Intre ape Vin Iul 22, 2011 12:20 pm | |
| Ati auzit de permacultura ? Am inceput sa caut informatii pe net de-o vreme . Daca va intereseaza ceva informatii in romana puteti gasi aici [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]Mi-ar place grozav sa pot face asa ceva. | |
| | | Vizitato Vizitator
| Subiect: Re: Intre ape Vin Iul 22, 2011 1:46 pm | |
| Da, am citit si aici despre permacultura, se pare ca trebuie sa ne reintoarcem la natura . Si pe mine ma incanta ideea. [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] |
| | | Mihai
Numarul mesajelor : 95 Localizare : Bucuresti Joburi/Distractii : Gradinarit.......dupaureche Stare de spirit : Confuza Data de inscriere : 04/05/2011
| Subiect: Re: Intre ape Vin Iul 22, 2011 11:20 pm | |
| Pe mine ma incanta tot ce va incanta pe domniile voastre. Mai puţîn permacultura.............. | |
| | | Myosotis Admin
Numarul mesajelor : 5257 Localizare : Bucuresti Joburi/Distractii : mainile-n pamant pan' la coate Stare de spirit : tot inainte !!! Data de inscriere : 21/01/2008
| Subiect: Re: Intre ape Vin Iul 22, 2011 11:25 pm | |
| Dar....de ce ? | |
| | | penelopa
Numarul mesajelor : 4030 Localizare : Peris de capitala Joburi/Distractii : multiple Stare de spirit : vesnica nemultumire Data de inscriere : 04/03/2011
| Subiect: Re: Intre ape Sam Iul 23, 2011 3:43 pm | |
| Probabil, la fel ca si mine, Mihai are prea putin timp la dispozitie sa poata pune in practica "solutiile" permaculturii asteia Sunt de acord ca e sanatos si pentru om, dar si pentru natura (mai ales ca, la "practica" asta ne indeamna, insasi, mama natura in persoana ... chiar daca are o experienta vasta la onorabila-i varsta de ... 12 ani ), dar cand 3/4 din zi stai la serviciu, cand mama naibii sa mai faci si ... permacultura ?!!! In plus, oricat de "naturel" ne vom misca printre plante, uneori, trebuie sa mai apelam si chimicale, precum omul la medicina alopata... ca medicina naturista ajuta, in unele cazuri, cat o frectie la un picior de lemn. | |
| | | Vizitato Vizitator
| Subiect: Re: Intre ape Sam Iul 23, 2011 5:23 pm | |
| Indemnul nu l-am facut eu, l-a facut chiar administratorul forumului, eu doar am dat un link catre alte informatii. Este adevarat ca acesta metoda necesita mai mult timp, dar daca analizezi cred ca cel mai mult dureaza organizarea unei astfel de gradini.
PS. Cei tineri vor sa fie mai batrani iar cei batrani mai tineri (nu am inteles exact semnificatia emoticonului, dar nici nu are importanta). |
| | | Myosotis Admin
| Subiect: Re: Intre ape Dum Iul 24, 2011 8:32 am | |
| - penelopa a scris:
- Probabil, la fel ca si mine, Mihai are prea putin timp la dispozitie sa poata pune in practica "solutiile" permaculturii asteia
In plus, oricat de "naturel" ne vom misca printre plante, uneori, trebuie sa mai apelam si chimicale, precum omul la medicina alopata... ca medicina naturista ajuta, in unele cazuri, cat o frectie la un picior de lemn. Ei, afla ca anul asta nu am stropit nici pomii si nici legumele din curte cu nimic. Nici macar 'naturel' .De fapt, am stropit numai in solar, o singura data cu niste fungicide fiindca s-au manat rosiile. N-am scapat de mana fiindca era deja prea tarziu pentru stropit. Acum le-am taiat majoritatea frunzelor si astept sa se termine de copt. O sa le scot si pun altele ca am deja rasaduri noi. Sa vezi ce rosii am in curte, de juma' de kil bucata din seminte de la un batran. Importante sunt semintele. Astea din comert cer stropiri si chimicale fiindca asa au fost create. Ca si medicamentele pentru colesterol. Cum nu le mai iei, cum creste colesterolul. Sunt gandite sa fii dependent de ele toata viata. | |
| | | penelopa
Numarul mesajelor : 4030 Localizare : Peris de capitala Joburi/Distractii : multiple Stare de spirit : vesnica nemultumire Data de inscriere : 04/03/2011
| Subiect: Re: Intre ape Dum Iul 24, 2011 9:41 am | |
| Myo, ai perfecta dreptate! Cum n-am fost in stare (ma rog, nu am avut conditii) sa-mi fac singura rasadurile, mi le-am cumparat si, daca nu le-as fi stropit cu chimicale (de regula, numai Dithane si Regent impotriva gandacilor de Colorado care imi nenoroceau vinetele ), nu s-ar fi facut nimic. Bine, nici asa nu pot sustine ca recoltele m-au dat afara din curte. Anul trecut n-am avut nicio rosie din gradina. Trebuie sa recunosc, totodata, ca nici n-am facut ceva "naturist" la legumele mele. Nici macar maceratul ala de urzici nu l-am facut, fiindca nu prea am urzici in curte si ar fi trebuuit sa merg la padure dupa ele. Gunoi de grajd, bine si corect fermentat, nu are nimeni pe aici. Nici gainat nu gasesc prin vecini!!! De aceea spuneam ca practicarea acestei (s)permaculturi , necesita timp si alergatura. N-o contest, ba chiar am sa incerc sa aplic si eu cat pot din "tehnicile" ei. Asadar, voi urmari discutiile pe aceasta tema in gradina ta sau unde vei face vreun topic. ps. Mama natura, nici eu n-am inteles semnificatia "misterului" identitatii dumitale si inscrierii pe acest forum ... dar, asat n-are nicio importanta! Sper, numai, ca interventiile tale sa nu se limiteze doar la a pune link-uri catre FP. Mi-ar placea sa fii ceva mai comunicativa si .... deschisa! In rest, numai de bine! | |
| | | gabriela60
Numarul mesajelor : 1334 Localizare : Tg.Jiu Joburi/Distractii : inginer Stare de spirit : buna Data de inscriere : 03/07/2011
| Subiect: Re: Intre ape Dum Iul 24, 2011 7:49 pm | |
| este interesanta permacultura asta dar eu cred ca daca m-as apuca acum de ea nu cred ca as apuca sa mai mananc produse din gradina mea in viata asta oricum gradinaritul este foarte placut,ofera satisfactii dar cere si foarte mult efort si timp alocat eu am impresia ca daunatorii n-au auzit de permacultura spuneti-mi voi cum scap eu de coropisnite fara graunte din comert care cred ca le plac din cauza lor am fost neviota sa pun de 3 ori rasadurile de ardei ultima data la conserva si asa au supravietuit {adica am atiat dintr-un burlan vechi bucati cam de un lat de palma si le-am pus in jurul ardeilor} mi-au mancat si bulbii de gladiole ca nu au mai rasarit toate pamantul acum 5 ani a fost ingrasat cu balegar destul de mult si ele tot prospera | |
| | | penelopa
| Subiect: Re: Intre ape Lun Iul 25, 2011 9:03 am | |
| Tocmai de aceea eu n-am avut curaj să îngraş grădina de legume cu gunoi de grajd. În plus, ştiam că gunoiul de grajd nu se recomandă la orice plantă. N-am fertilizat niciodată legumele, dar acum, după 8 ani de folosinţă, solul îşi cere drepturile. Am început să-mi fac compost din resturile vegetale de la bucătărie şi buruieni tinere care n-au apucat să înflorească. Voi urmări aceste discuţii despre permacultură, în ideea de a mă inspira şi aplica ceea ce se poate în grădina mea. | |
| | | Tinkerbell
Numarul mesajelor : 2311 Localizare : Insula de Smarald Joburi/Distractii : scurmatul Stare de spirit : zburatoare Data de inscriere : 08/04/2011
| Subiect: Re: Intre ape Lun Iul 25, 2011 10:04 am | |
| Si io care ma ingrijoram pt bietul Mihail...iaca se facu si mama natura(are o aplecare spre mame)si nu ne mai recomanda insescticide si alte chimicale Eu n-am stropit nici in solar si nici in sera nici castravetii si nici rosiile Ardei si vinetele sunt in camp ,deja am papat din ele si n-au fost stropite de loc si le merge excelent La merele de vara am probleme cu viermisorii,dar avand in vedere caz e crizasi carnea e scumpa,am decis ca fac dintr-o data 2 feluri....placinta cu mere si cu carne si fac si economie la manopera si la gaz La mine a plouat minunat in we-ul asta si-s fericita,e gradina atat de verde si de curata......... | |
| | | penelopa
| Subiect: Re: Intre ape Lun Iul 25, 2011 10:14 am | |
| N-ai decât să înfulecu tu plăcinte cu mere şi viermi tocaţi , că merele mele au căzut aproape toate fiindcă nu le-am stropit Nu spun că trebuie, musai, să le stropeşti cu chimicale, dar cu nişte "zemuri" de-astea naturiste trebuie să le aghesmuim. ps. Sunt absolut convinsă că nu-i Mihail! | |
| | | Tinkerbell
Numarul mesajelor : 2311 Localizare : Insula de Smarald Joburi/Distractii : scurmatul Stare de spirit : zburatoare Data de inscriere : 08/04/2011
| Subiect: Re: Intre ape Lun Iul 25, 2011 10:42 am | |
| De ce nu? Oricine ar fi...........parca era o regula pe forumuri sa ai peste 18 ani.............la astea gratuite nu se aplica? Adevarul e ca oricum nuj-s tentata sa "cresc" plozi pe forumuri si mai ales de aia care sunt "latratori"Ca sa nu se scandalizeze lumea ,asa se chemau pustii care vindeau ziare sau care strigau relame ,in perioada interbelica Diversi negustori isi faceau reclama angajant pe cativa banuti sau pe mancare copii .mai ales vara si aia alergau prin targ si strigau"la Pandele friptura-i cat casa si e juma de pol" si alte ca astea Acu reclama e scrisa,video sau audio................. Pe FP au ramas in secolul trecut? | |
| | | Myosotis Admin
| Subiect: Re: Intre ape Lun Iul 25, 2011 11:23 am | |
| Pene si la mine au cazut multe mere. Sa stii ca si anii trecuti cadeau. E adevarat ca nu le stropeam ca la carte, ci numai toamna cu o substanta pe baza de cupru si iarna cu insecticidul ala uleios de apare sub diferite denumiri. Asta iarna am avut la pivnita vreo 7 ladite cu mere care au rezistat destul de bine invelite in ziar. gabriela60, gainile mananca coropisnitele. Acu' o sa-mi spui ca n-ai gaini. Dar vezi ca ai gasit totusi o rezolvare. Exista o metoda despre care am citit, dar n-am executat-o, deci nu cunosc eficienta. Se face o groapa in gradina, in care se arunca resturi vegetale, mai ales de la bucatarie. Coropisnitele se vor aduna acolo. Iarna, cand e ger, se desface groapa. Coropisnetele mor degerate impreuna cu progeniturile lor - . Va spun ce am inteles eu din permacultura - ca pot sa am o gradina care sa produca si ce-i mai important sa se autointretina (fiecare intelege ce vrea ). Astea sunt lucruri esentiale, mai ales cand ajungi la o varsta la care nu mai ai puterea sa intretii gradina. Poate n-am citit destul, dar in permacultura nu se fac stropiri si nu se lucreaza cu unelte. Permacultura in curtea mea : - am lasat o zona "salbatica" unde nu intervin cu nimic. Acolo se dezvolta pradatorii naturali. - pasarile/animalele domestice circula liber chiar si in zonele cu legume (mai putin in timpul semanatului/saditului) . In afara faptului ca pasarile mananca coropisnite, rame, melci, etc. vor creste mai sanatoase si ajuta la ingrasarea pamantului. Pentru asta o sa pun mai multe legume, sa le-mpartim frateste - un mic iaz/ochi de apa serveste ca adapatoare si ascunzatoare pentru broscute si alte vietati mici. Ratele se balacesc in piscina acum, dar cred ca ar fi mult mai fericite daca ar avea propria baltita. Macar n-ar trebui sa le scot eu noaptea de-acolo. - nu prea stiu cum se face in livada. Intre pomi am pus deja ceva hrean si tataneasa. Mai sunt plante care ajuta la sanatatea pomilor, dar deocamdata nu le stiu. - o sa incerc sa regandesc "arhitectura" curtii astfel incat sa obtin ceva cat mai apropiat de "zonarea" din teoriile permaculturii. | |
| | | penelopa
| Subiect: Re: Intre ape Lun Iul 25, 2011 12:14 pm | |
| Trebuie să recunosc că, până acum, nici n-am auzit de ... permacultura asta. Stârnită, fiind, de voi, am citit şi eu pe ici, pe colo, trăgând o concluzie fantastcă: foarte frumos, măi, această "permacultură"... dar, n-am înţeles nimic Scrie un nene avizat că, majoritatea dintre noi, cei care vrem să fim (s)permaculturologi, confundăm agricultura cu permacultura, în sensul că, metodele şi tehnicile aplicate în permacultură pentru a obţine hrană sunt adesea interpretate ca fiind o ramura mai extravagantă a agriculturii.. Am găsit şi un forum "adevărat" care tratează pertinent această temă. Propun să-l urmărim: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] | |
| | | stefana
Numarul mesajelor : 1443 Localizare : Bucuresti Joburi/Distractii : Plantele si mersul pe jos Stare de spirit : Fericirea vine din lucruri marunte Data de inscriere : 08/06/2008
| Subiect: Re: Intre ape Lun Iul 25, 2011 3:40 pm | |
| Mai Pene, forumul de care zici tu este unul din cele mai mari din Romania (daca nu chiar cel mai mare si cu cei mai multi membri inregistrati). Si daca tot m-am uitat pe link-ul pus de tine, mi-am amintit ca si acolo am de multisor cont . Asa ca pot pune un link spre versiunea oficiala a paginii, ca sa vedeti cum continua discutiile [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]Pe Klimm cred ca il stim de pe TM | |
| | | Tinkerbell
| Subiect: Re: Intre ape Lun Iul 25, 2011 4:31 pm | |
| La mine in gradina .............e lantul trofic Pasarile vin sa pape viermisorii si fructele ,pisicile papa pasarile M-am inzestrat cu un arici care vine sa pape din mancarea pisicilor(poate se da sa-mi pape noua generatie ca rupem ambasadele) Am de gand sa stropesc plantele cu zeama de urzici si urzicile macerate sa le pun ca ingrasamant la rosii si dovlecei Chestia cu autointretinerea e usor utopica Deci trebuie sa mut hreanul dintre rodo in livada? | |
| | | gabriela60
Numarul mesajelor : 1334 Localizare : Tg.Jiu Joburi/Distractii : inginer Stare de spirit : buna Data de inscriere : 03/07/2011
| Subiect: Re: Intre ape Lun Iul 25, 2011 6:21 pm | |
| am gaini dar problema e ca ele mananca coropisnitele dar si plantele mele cultivate le-am lasat si atunci cand nu era nimic cultivat dar degeaba...probabil la mine este cartierul general al coropisnitelor asta este privind permacultura mi se pare putin utopica adica dupa mine-ti trebuiac sa stai la tara daca se poate bunicii aveau gaini care se plimbau in gradina si nu mancau ce nu trebuia pentru ca aveau destul spatiu,porcii ii hraneau vara cu buruieni si boabe de porumb nu cu concentrate,ce mai era frumos dar a fost oricum ai nevoie de mai mult spatiu la anul am sa aplic si eu metoda cu cultivatul busuiocului intre cartofi sau pe linga pentru indepartarea americanilor si daca-mi iese e ok daca nu inseamna ca sunt gandaci scoliti si stiu cum sa se adapteze la permacultura | |
| | | Tinkerbell
| Subiect: Re: Intre ape Lun Iul 25, 2011 8:15 pm | |
| Doamna io zic sa faci un instructaj cu gainile si sa le spui ca daca papa plantele le papi si pe ele Ma gandesc ca or fi avut si ele ceva minte si au auzit de proverbul "frica pazeste pepeni" Eu in locul lor as prefera carnita de coropisnita decat verzaturile de plante | |
| | | Vizitato Vizitator
| Subiect: Re: Intre ape Lun Iul 25, 2011 9:13 pm | |
| Nu am inteles ce a deranjat, nickname-ul meu (majoritatea are alt nume decat cel adevarat, varsta (Penelopa, chiar tu ai trecut alta varsta, link-ul (tocmai au fost puse link-uri catre alte forumuri)??? Citesc forumul de ceva timp, m-a incantat ideea si mi s-au parut foarte interesante informatiile, insa cand m-am inscris si am vrut sa ma prezint asa cum se face in mod civilizat am avut o retinere. Am observat ca se duce un razboi, dar n-am inteles cu cine, de asemenea nu am inteles daca sunteti tolerante sau pe picior de galceava, senzatia lasata este; ''cine nu e cu mine e impotriva mea'' in concluzie am preferat sa ma abtin pana ma lamuresc si eu cum stau lucrurile. Imi plac insa gradinile Klarei si a lui Myosotis asa ca daca adminul imi permite o sa mai zabovesc putin pe aici (va place sau nu). Si sa revin la subiect, noi am practicat metoda expusa de Myosotis mai sus cu prinderea coropisnitelor numai ca am facut mai multe gropi si am pus si paie, au mai ramas in primavara, dar am sapat la cazma si le-am prins.
|
| | | Mihai
Numarul mesajelor : 95 Localizare : Bucuresti Joburi/Distractii : Gradinarit.......dupaureche Stare de spirit : Confuza Data de inscriere : 04/05/2011
| Subiect: Re: Intre ape Lun Iul 25, 2011 10:03 pm | |
| Stai linistit,asa sunt doamnele de aici. Se exprima scurt şi la obiect,fara fasoane. Nimeni nu are nimic cu nimeni,aici este o mare fraţie . Cred!
P.S.Daca mut hreanul intre pomii fructiferi ce se intampla? E de bine , e de rau?Nu le mai ataca bau-bau,se coc mai repede,ce se petrece? | |
| | | Myosotis Admin
| Subiect: Re: Intre ape Lun Iul 25, 2011 10:38 pm | |
| - mama natura a scris:
- ........
Si sa revin la subiect, noi am practicat metoda expusa de Myosotis mai sus cu prinderea coropisnitelor numai ca am facut mai multe gropi si am pus si paie, au mai ramas in primavara, dar am sapat la cazma si le-am prins.
Deci se poate. Cred ca numarul gropilor depinde de suprafata gradinii. Cam cat de mari au fost gropile voastre si ce ati mai pus in afara de paie ? @gabriela60 - eu stau la tara si am si spatiu. Vointa si stiinta nu prea le am Asta a fost si prima mea impresie, ca trebuie spatiu mare sau foarte mare. Ideal ar fi sa te intelegi cu niscai vecini cu care sa pui in comun un colt al curtii, de ex.pentru zona "salbatica" . Dar asta deja e de domeniul fantasticului @pene - Termenul de permacultura vine de la "permanent". Adica, lasi legumele sa se autoinsamanteze si sa creasca in voia lor intre arbori si arbusti foiosi - eh ce zici nu ti-ar place ? Vorbind serios, e putin probabil ca orice soi de leguma sa fie adaptabil la permacultura. | |
| | | Myosotis Admin
| | | | gabriela60
| Subiect: Re: Intre ape Mar Iul 26, 2011 8:49 am | |
| ai dreptate myo v-am spus ca eu si sotul meu am ezperimentat cultura de legume pentru prima data anul acesta si la oras si la tara si cam tarziu ca timp de plantare cele de la oras unde este foarte mult balegar bagat in pamant merg bine dar udate zilnic si ingrijite,cele de la tara de le-a udat dumnezeu si noi la 1-2 sapatmani merg mult mai bine si acolo nici nu am coropisnite dar probabil e suprafata mai mare si nu e poluarea de la oras anul viitor vom pune numai la tara dar trebuie sa ne asiguram apa pentru udat si sa stiti ac eu am in oras totusi o planta de permacultura..rosiile cheri oltenesti care ies singure an de an peste tot si in toate ghivecele de flori si sunt foarte rezistente, nu se manesc si nu le mananca nici un daunator,nici macar gainile ,cred ca nu le plac ca sunt acrisoare | |
| | | penelopa
| Subiect: Re: Intre ape Mar Iul 26, 2011 8:56 am | |
| După descrierea casei şi a terenului, sunt sigură că e vorba de Klimm care a activat o vreme şi pe TM. Klimm este un domn foarte serios, deştept şi drăguţ care, în lipsa discuţiilor interesante despre case şi grădini, a ales să plece pe alte forumuri. Eu am ţinut, un timp, legătura pe e-mail cu Klimm. Să trecem, acum, la oile noastre! Mamă natură, plecând de la considerentul că nu ne cunoşti nici pe noi, nici pe cei de pe FP (forumul la care ai dat link - apropos, informaţiile "interesante" găsite acolo le-am găsit şi eu pe Net ), nu ar trebui să te intereseze "tensiunea" sau "gâlceava" dintre noi. Dar, eu sunt convinsă că ne cunoşti destul de bine În fine, n-am nimic cu tine şi-ţi spun sincer că mă bucur că ai venit la noi şi eşti interesată de discuţiile de aici (şi, în mod deosebit, cele cu Adminul ). Dar, nu m-am putut abţine să nu te ironizez un pic când am văzut la profilul tău că ... nimic "nu contează" Cât priveşte permacultura asta, mare lucru n-am înţeles eu (cred că nici care încearcă s-o promoveze n-au înţeles totul .. ),, dar, cu siguranţă, voi pune în aplicare ceeea ce se poate din metodele şi tehnicile ei, adaptate la ecosistemul grădinii mele. | |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Intre ape | |
| |
| | | | Intre ape | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |
|