| Gradinile lumii | |
|
+12gabriela60 Vernil Carina anasstasia Marga bubu Myosotis penelopa Karla Tinkerbell Rux stefana 16 participanți |
|
Autor | Mesaj |
---|
Karla
Numarul mesajelor : 2635 Localizare : France Joburi/Distractii : literatura, istorie, calatorii Stare de spirit : vesela Data de inscriere : 22/03/2011
| Subiect: Re: Gradinile lumii Sam Mai 11, 2013 1:34 pm | |
| Iata-le, cu precizarea ca n-am vazut toate gradinile (cateva erau in curs de amenajare), n-am vazut nici serele, nici labirintul din lipsa de timp... Gradina de apa, foarte sobra, foarte epurata, destinata meditatiei si odihnei... spatii verzi pure, destinate copiilor, pentru joaca: gradina de aromatice, amenajata in forma de cercuri care se intersecteaza cu aleile rectilinii): Cursul de apa si cascadele care fac turul domeniului... imposibl de fotografiat toate detaliile de ornament. Alei de vita-de-vie (sau tei..) Terasele (care dau spre padure), de aici am fotografiat gradina de ornament... | |
|
| |
Karla
Numarul mesajelor : 2635 Localizare : France Joburi/Distractii : literatura, istorie, calatorii Stare de spirit : vesela Data de inscriere : 22/03/2011
| Subiect: Re: Gradinile lumii Sam Mai 11, 2013 1:45 pm | |
| Gradina de legume (francezii spun "potager") situata intre castel si sat, e compusa din 9 patrate de dimensiuni identice, insa de desen interior diferit, pentru a rupe monotonia. Bineinteles, e o gradina bio, incare toate regulile sunt respectate: rotatia culturilor, lipsa produselor chimice... poti cumpara legume de la unul dintre magazinutele castelului in anumite zile. Totul e imbogatit de tonele de trandafiri, vaze de flori, fantani, borduri decorative.... In interiorul careurilor, legume de sezon: salata verde, morcovi, praz, sfecla, morcovi, varza, alea-alea... In iunie se planteaza alte legume, pentru recolta de toamna... | |
|
| |
Myosotis Admin
Numarul mesajelor : 5257 Localizare : Bucuresti Joburi/Distractii : mainile-n pamant pan' la coate Stare de spirit : tot inainte !!! Data de inscriere : 21/01/2008
| Subiect: Re: Gradinile lumii Dum Mai 12, 2013 12:39 am | |
| Maaama mia, ce imensitate de gradina ... si zici ca numai 10 gradinari ingrijesc totul ??? Ai vazut vreun sistem de udare ? Probabil e ingropat prin aleile alea de pietris. N-am inteles niciodata cum ramane/se mentine pietrisul ala asa curat. | |
|
| |
Karla
| Subiect: Re: Gradinile lumii Dum Mai 12, 2013 9:49 am | |
| Era precizat ca tot sistemul de irigare e ingropat astfel incat sa nu se vada nimic. Cat despre pietris, e curatat in fiecare zi cu un soi de grebla speciala, foarte lata si cu dintii regulati, dispusi la intervale diferite, in functie de dimensiunea pietrisului. Se gasesc de cumparat in magazine: Marea clasa e sa dai o forma pietrisului cu grebla aia, adica sa desenezi curbe sau linii cu dintii, in locurile care nu sunt de pasaj... | |
|
| |
Myosotis Admin
Numarul mesajelor : 5257 Localizare : Bucuresti Joburi/Distractii : mainile-n pamant pan' la coate Stare de spirit : tot inainte !!! Data de inscriere : 21/01/2008
| Subiect: Re: Gradinile lumii Dum Mai 12, 2013 4:55 pm | |
| Cum se face in gradinile japoneze. Sa inteleg ca tot praful si ce se mai asaza accidental pe pietris, se duce dedesubt prin greblare. Probabil ca pietrisul e asezat pe material geotextil. Gradina aia costa mai mult decat castelul Pe masura ce privesc pozele (din nou) imi vin tot felul de intrebari. De exemplu cum scapa de daunatori. Probabil folosesc solutii bio preparate de firme de specialitate. Ca doar nu aduna ei tone de urzici si alte balarii sa faca solutiile de stropit. | |
|
| |
Karla
| Subiect: Re: Gradinile lumii Dum Mai 12, 2013 5:18 pm | |
| Pai, n-are pret, Myosotis Intotdeauna pietrisul se pune pe un film geotextil ca sa nu se infunde... Cat despre daunatori, aspun pe prospectele de vizitare ca folosesc insecte auxiliare in loc de tratamente fitosanitare. Citez "aceasta schimbare de metoda a necesitat un lejer supra-cost larg compensat de un rezultat inca si mai spectaculos si prin interesul manifestat de catre gradinari fati de aceste practici". Mai dau detalii despre numarul de plante existent :52 km de Buxus taiat, 1015 tei, 115.000 plante de flori si legume din care 50% provin din serele proprii) toate astea in paralele cu renovarea unor aripi ale castelului, munca fara sfarsit... | |
|
| |
Karla
| Subiect: Re: Gradinile lumii Dum Mai 12, 2013 5:47 pm | |
| | |
|
| |
Tinkerbell
Numarul mesajelor : 2311 Localizare : Insula de Smarald Joburi/Distractii : scurmatul Stare de spirit : zburatoare Data de inscriere : 08/04/2011
| Subiect: Re: Gradinile lumii Mar Mai 14, 2013 3:05 pm | |
| Karla ca sa vizitezi castelul trebuie sa faci din timp rezervare? Ziceai ca e privat | |
|
| |
Karla
| Subiect: Re: Gradinile lumii Mar Mai 14, 2013 4:50 pm | |
| Nu, Tinkerbell, nu trebuie sa rezervi vizita. Eventual restaurantul, daca vrei sa mananci la ei. Au o terasa acoperita si un local unde gatesc pe baza legumelor din gradina. Feluri putine, insa foarte bine gatite, vinuri locale, totul e foarte gustos si nici nu e scump (fata de preturile din Franta vreau sa zic)
Castelul e privat fiindca a fost cumparat in 1906 de catre familia Carvallo, cand era mai mult o ruina. Familia restaureaza intai castelul si apoi se ataca la gradini, care fusesera inlocuite in secolul XIX cu un parc à l'anglaise. Joachim Carvallo a efectuat sapaturi, studii si sondaje arheologice ca sa reconstituie gradinile asa cum erau in secolul XVI. Din fericire, exista o lucrare din perioada aceea, un manuscris al unui arhitect din epoca, ceea ce i-a permis sa refaca gradinile asa cum erau. Astazi e unul din nepotii lui proprietarul castelului...
| |
|
| |
Myosotis Admin
| Subiect: Re: Gradinile lumii Mier Mai 15, 2013 9:01 am | |
| Foarte frumos. Ma ia ameteala cand cand citesc numarul plantelor. Ma uit la poze mai tarziu ca nu prea am timp. | |
|
| |
Tinkerbell
Numarul mesajelor : 2311 Localizare : Insula de Smarald Joburi/Distractii : scurmatul Stare de spirit : zburatoare Data de inscriere : 08/04/2011
| Subiect: Re: Gradinile lumii Mier Mai 15, 2013 4:39 pm | |
| Mersi,Karla Intrebasem pt ca la englezi sau la nemti,la tururile anumitor gradini te programezi,mai ales la cele ca sunt 1 sau de 2 ori pe luna Primesc un numar restrans de vizitatori Sper sa vad si eu castelul in vara asta | |
|
| |
Karla
| |
| |
Karla
| Subiect: Re: Gradinile lumii Dum Iun 02, 2013 12:14 pm | |
| | |
|
| |
bubu
Numarul mesajelor : 2033 Localizare : Bucuresti Stare de spirit : in general buna Data de inscriere : 09/06/2008
| Subiect: Re: Gradinile lumii Dum Iun 02, 2013 7:41 pm | |
| Mama ce-mi place poza cu sirul de alium si de irisi albastrii. Iar pozele cu lacul superbe. | |
|
| |
bubu
Numarul mesajelor : 2033 Localizare : Bucuresti Stare de spirit : in general buna Data de inscriere : 09/06/2008
| Subiect: Re: Gradinile lumii Dum Iun 02, 2013 7:51 pm | |
| Si pentru ca nu am auzit de hesperis, am dat o cautare si am gasit ca ar fi foarte parfumata si ca seamana cu phloxul. | |
|
| |
Karla
| Subiect: Re: Gradinile lumii Dum Iun 02, 2013 8:07 pm | |
| Asta e hesperisul, e foarte parfumat, si parfumul se combina de minune cu cel al irisilor... Francezii ii spun "julienne des dames" (hesperis matronalis)... Eu nu i-am dat prea mare atentie pâna acum ca citisem undeva ca inflorirea nu dureaza toata vara, cica ar inceta in iulie. Si am impresia ca nu e perena, nu stiu sigur... | |
|
| |
Karla
| Subiect: Re: Gradinile lumii Dum Iun 02, 2013 8:10 pm | |
| Insa oricum o sa vedem cum evolueaza, ca o sa ma duc mai des la Giverny anul asta, vreau sa prind trandafirii si bujorii, ca nu i-am prins niciodata.
Pe fatada casei e plantat "Mermaid" si demult vreau sa vad ce da si n-am ajuns inca. Incepusera sa se deschida cate un boboc la trandafiri-tija, am recunoscut "Rhapsody in blue"... arata splendid. | |
|
| |
Karla
| Subiect: Re: Gradinile lumii Dum Iun 02, 2013 8:15 pm | |
| Se vede si hesperisul mov-liliachiu ... | |
|
| |
Tinkerbell
| Subiect: Re: Gradinile lumii Dum Iun 02, 2013 11:09 pm | |
| La vremea asta glicina,irisi si bujori arbustiferi? La mine s-au trecut e mult De fapt glicina nici n-a inflorit la mine,am vazut-o prin vecini Cred ca am glicina de vreo 10 ani dar n-am vazut-o niciodata inflorita Asa e de in urma timpul pe la voi ,Karla? La mine in gradina s-au trecut parte din maci si acu e vremea catalpei | |
|
| |
Karla
| Subiect: Re: Gradinile lumii Lun Iun 03, 2013 8:59 am | |
| Foarte tarziu e timpil, Tinkerbell. E prima data cand n-am trandafiri la ora asta, abia acum se formeaza bobocii. | |
|
| |
geodezia
Numarul mesajelor : 3566 Localizare : Ticleni Joburi/Distractii : flori.goblene , Stare de spirit : buna Data de inscriere : 07/06/2011
| Subiect: Re: Gradinile lumii Mar Iun 04, 2013 2:39 pm | |
| hesperis,din asta mi-a iesit si mie o planta in primavara asta bine ca nu am rupt-o miroase asa frumos ..ma bucur ca nu am rupt planta .. | |
|
| |
Tinkerbell
| Subiect: Re: Gradinile lumii Mar Iun 04, 2013 2:51 pm | |
| Karla intr-un fel e bine si n-o spun de incurajare Aici nu apuca bine sa infloreasca ceva ca s-a trecut Irisi aveau o perioada cam de 1 luna de la deschiderea primului boboc pana la ultima floare ,anul asta nu cred sa fi durat mai mult de 10 zile E drept ca la vremea lor erau 31 de grade si dogorea aerul Singurii irisi de care ma bucur anul asta se pare ca=s unii "sinirica".galbeni care au inflorit acum pe ploie E drept ca seamana destul de mult cu irisi de balta,dar sunt extrem de mari si de "solari"
| |
|
| |
Karla
| Subiect: Re: Gradinile lumii Mar Iun 04, 2013 4:31 pm | |
| Pai, sa o lasi sa se scuture, Geodezia, ca poate sa insamanteaza singura, de obicei asa fac plantele astea... Asa e, Tinkerbell, nu e rau ca nu e canicula; nu temperaturile scazute m-au omorât cat lipsa soarelui. Acuma, cand a reaparut, il beau prin toti porii | |
|
| |
Tinkerbell
| Subiect: Re: Gradinile lumii Vin Iun 07, 2013 10:51 pm | |
| *sibirica sau o fi spuria? | |
|
| |
Karla
| Subiect: Re: Gradinile lumii Lun Iun 17, 2013 7:59 pm | |
| Gradina Nathaliei Becq de la Grisy-les-Platres, la 40 km de Paris... O gradina construita in jurul unei vechi ferme restaurate - sec. XVIII; (turnul de forma cilindrica e vechiul depozit de grâne). Restaurarea trebuie sa fi constat o avere, la cat de scumpa e ora de munca pentru un pietrar... Proprietara, pasionata de plante, a reconstituit atmosfera taraneasca, doar cu cateva elemente mai moderne la periferia gradinii). O sera ascunsa in spatele casei, in care prorietara produce sau multiplica plante perene, bujori, trandafiri vechi... ... pe care le vinde: Lavoarul cu pricina (despre care am pomenit acum ceva timp) era inflorit doar partial... Ceanothusul abia se deschidea, insa trandafirii Raubritter inca erau in boboci. Pacat... | |
|
| |
Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Gradinile lumii | |
| |
|
| |
| Gradinile lumii | |
|