| Clubul gradinarilor Grebla, sapa si urzica fac gradina frumusica ! |
|
| Gradinile lumii | |
|
+12gabriela60 Vernil Carina anasstasia Marga bubu Myosotis penelopa Karla Tinkerbell Rux stefana 16 participanți | |
Autor | Mesaj |
---|
Marga
Numarul mesajelor : 1555 Localizare : Timisoara Joburi/Distractii : florile Stare de spirit : buna Data de inscriere : 16/07/2011
| Subiect: Re: Gradinile lumii Joi Feb 23, 2012 7:50 pm | |
| Pene nu afecteaza cu nimic fructele? Am trei pomi fructiferi sau chiar 5 daca le iau de pe amindoua partile dar cred ca sotul ar face ca toti dracii.Am pus trandafiri pe linga vita de vie si desi i-a comfirmat cineva ca nu afecteaza cu nimica de cite ori trece pe acolo se i-a de trandafirii mei si m-ii ameninta. | |
| | | Karla
Numarul mesajelor : 2635 Localizare : France Joburi/Distractii : literatura, istorie, calatorii Stare de spirit : vesela Data de inscriere : 22/03/2011
| Subiect: Re: Gradinile lumii Joi Feb 23, 2012 8:06 pm | |
| Marga, spune-i sotului ca trandafirii sunt ca niste sentinele pentru vita de vie... nu le fac nimic rau, dimpotriva, semnaleaza imbolnavirile care ar putea afecta vita-de vie
Viticultorii din Bordeaux planteaza la marginea viilor in gard viu de trandafiri, ca bariere pentru maladiile criptogamice. Trandafirii fiind mai predispusi la boli, capteaza ciupercile microscopice si semnaleaza ca o problema ameninta via. Astfel, viticultorul stie, dupa petele de pe frunzele trandafirilor, cum si cu ce sa trateze preventiv vita de vie.
Si eu am cativa butasi de vie intercalati cu trandafiri.
| |
| | | Marga
Numarul mesajelor : 1555 Localizare : Timisoara Joburi/Distractii : florile Stare de spirit : buna Data de inscriere : 16/07/2011
| Subiect: Re: Gradinile lumii Joi Feb 23, 2012 8:09 pm | |
| Karla multumesc pentru raspuns.Cred ca o sa-l pot convinge ca eu am pus trandafirii si el s-a bagat peste mine. | |
| | | Karla
Numarul mesajelor : 2635 Localizare : France Joburi/Distractii : literatura, istorie, calatorii Stare de spirit : vesela Data de inscriere : 22/03/2011
| Subiect: Re: Gradinile lumii Vin Feb 24, 2012 12:46 pm | |
| O gradina particulara, in care accentul se pune pe nuantele frunzelor (zeci de tonuri de verde si nuante de purpuriu), din care am extras o scena, ca sa furam si noi ideile... Farmecul consta in modul in care vasul de piatra reconstituita e invaluit de trandafirul alb: e " Tapis volant" -covorul zburator- al lui Louis Lens, o incrucisare de Rosa Multiflora si "Ballerina". Trandafirul e un peisager cu ramuri arcuite (un couvre-sol, acoperitor de sol) care infloreste incontinuu si ale carui petale se onduleaza in bataia vantului. Scena e eleganta si datorita perspectivei, nu numai prim-planului, bineinteles. Eu am copiat ideea (in minte si pe hârtie): intr-un colt la limita umbroasa a gradinii am plantat " Peace and Love" (Warner), un arbustiv de acelasi tip insa cu florile roz pal si centrul brun. O sa asociez un vasc de gradina de aceeasi forma ( e standardizata) insa in culoarea terracotta (dat fiind rozul florilor)... Lobeliile si iedera panaché sunt usor de gasit, iar compozitia se poate schimba in timpul iernii, cand apar macesele. Scene asemanatoare se pot realiza si cu alte varietati de trandafiri mai la indemana: The Fairy, Cornelia, Sibelius... Alta idee: Un colt al rozariumului din Berty. Coltul cu Nozomi, pentru cine nu l-a recunoscut (e mortal trandafirasul asta...) si cu Ghislaine de Féligonde. Masivul e ridicat pe un carré, pentru ca Nozomi sa-si poata arunca ramurile lungi. La fel, GDF, care e taiat astfel incat sa produca o miscare de arcuire, care in limbajul peisagistilor se cheama "la révérence". Amploarea reverentei depinde deci, de modul de taiere si de inaltimea masivului... Nu de asta am adus aceasta scena aici, ci pentru farmecul combinatiei dintre Nozomi si floricelele Erigeronului karvinskianus ( plantat sub ramurile trandafirului, la fel ca tufa de geranium violet). Mi s-a parut geniala asociatia... In loc de Nozomi s-ar mai putea folosi si Immensee de la Kordes, cu acelasi efect.
Ultima editare efectuata de catre Karla in Dum Feb 26, 2012 10:39 am, editata de 1 ori | |
| | | penelopa
Numarul mesajelor : 4030 Localizare : Peris de capitala Joburi/Distractii : multiple Stare de spirit : vesnica nemultumire Data de inscriere : 04/03/2011
| Subiect: Re: Gradinile lumii Vin Feb 24, 2012 1:29 pm | |
| Bună idee şi pentru amfora mea cu Nazomi (evident, când o voi avea ),. Am să-l aşez şi eu mai sus cu ghiveciul în care este acum plantat. Karla, îmi place mult arbustul ăla de umbră (Warner, dacă am înţeles eu bine). Spune-mi, dacă se găseşte şi pe la noi şi sub ce denumire (sigur, la noi se cheamă altfel- seamănă cu o formă de hibiscus de grădină). | |
| | | Karla
| Subiect: Re: Gradinile lumii Vin Feb 24, 2012 2:00 pm | |
| "Peace and Love"? (Warner e numele aluia care l-a creat)... Nu cred ca se gaseste, e in primul an de comercializare (cred ca am vorbit de el la "noutatile toamnei 2011"). Doar daca vreun cultivator din Romania a cumparat licenta. In Franta e usor de gasit, multi s-au aruncat sa-l vanda datorita ochiului aluia brun. Am inteles bine, de trandafirul ala vorbesti, ala roz din poza? (ca nu e chiar de umbra, e de soare; eu l-am plantat taman acolo unde se termina soarele si incepe umbra unui dafin, parca am stiut eu )
Ultima editare efectuata de catre Karla in Vin Feb 24, 2012 2:05 pm, editata de 2 ori | |
| | | bubu
Numarul mesajelor : 2033 Localizare : Bucuresti Stare de spirit : in general buna Data de inscriere : 09/06/2008
| Subiect: Re: Gradinile lumii Vin Feb 24, 2012 2:04 pm | |
| Si mie imi place coltul. Eu inteleg ca in vas e plantata iedera si lobelii si trandafirul invaluie vasul, e pus la baza. Am inteles bine ?
Ultima editare efectuata de catre bubu in Vin Feb 24, 2012 2:08 pm, editata de 1 ori | |
| | | Karla
| Subiect: Re: Gradinile lumii Vin Feb 24, 2012 2:05 pm | |
| Ai inteles foarte bine, Bubu. Trandafirul e plantat in pamant, vasul e alaturi. | |
| | | Karla
| Subiect: Re: Gradinile lumii Sam Feb 25, 2012 12:20 pm | |
| O scena celebra (probabil o cunoasteti), creatie a lui Graham Stuart Thomas in persoana. Fotografia nu e facuta la Mottisfont Abbey, acolo unde scena a fost creata, ci in gradina Nathaliei Becq, peisagist francez care a reprodus-o la scara mai mare (lungime si profunzime de cativa metri in plus). Cu ocazia asta aflam si noi cum a fost regizata, care-i sunt secretele de fabricatie... Trandafirul e Raubritter (Kordes), ales de Graham Thomas nu neaparat pentru forma florii, ci pentru volubilitatea plantei: faci ce vrei cu ea, o dirijezi in arbust, grimpant ori acoperitor de sol. In plus, ocupa un spatiu considerabil, 2 metri inaltime pentru 2,5 metri largime. Pacat ca nu infloreste decat o singura data... Frantuzoaica a plantat 3 trandafiri identici in forma de triunghi cu latura de 70 cm, pentru un efect de masa inca si mai spectaculos. Pamantul a fost preparat din timp pe 60 cm adancime, lasat cateva luni sa se odihneasca si aereze inainte de plantare. Ramurile nu curg singure catre apa ci sunt trase in jos de catre fire discrete, la capatul carora s-au agat pietre (care pietre sunt scufundate in apa)... E vorba de firele acelea de plastic transparent, utilizate la dirijarea trandafirilor pe fatade (se gasesc de cumparat in jardinerie)... Cand florile trandafirului se ofilesc, stafeta e preluata de florile de nufar, apoi de Caryopterisul bleu, care ofera un spectacol azuriu la sfarsitul verii... pacat ca nu au fotografiat aceeasi scena in albastru, am cautat-o pe net dar nu am gasit-o. The Fairy sau Cornelia ar putea inlocui Raubritterul cu succes intr-o scena analoga si de mai lunga durata... Si dupa visul englezesc (scena de mai sus se cheama "British Rose Dream"), unul frantuzesc: un colt din gradina hotelului Baudy, la Giverny, hotel destinat sa gazduiasca numerosii vizitatori ai pictorului Monet. O gradina tipic impresionista, bineinteles: glorieta in fier forjat Belle Epoque, aleile rectilinii de pietris fin, diversitatea vegetala, paleta cromatica exuberanta, florile plantate strâns, care incearca sa evadeze... Pentru a reproduce un astfel de tablou e nevoie de mult calcul inainte: plantele par aruncate la intamplare, insa e o falsa impresie. Se alege o dominanta (rozul pal pentru inaltime, rozul fuchsia pentru sol). Toate celelalte culori sunt admise in scenele impresioniste, insa in tuse discrete, in niciun caz in efecte de masa. Deci: culori multe, dar in doze mici. Usor de recunoscut "Pierre de Ronsard" si "Clair Matin" pe inaltimile glorietei, "Imperatrice Farah" in prim-plan (care da tusa de rosu)... un delphinium aduce albastrul in scena, galbenul provine de la trandafirul "Desprez jaune"... Geraniumul acela cu ochi negri care acopera solul trebuie sa fie "Patricia"... | |
| | | Myosotis Admin
Numarul mesajelor : 5257 Localizare : Bucuresti Joburi/Distractii : mainile-n pamant pan' la coate Stare de spirit : tot inainte !!! Data de inscriere : 21/01/2008
| Subiect: Re: Gradinile lumii Dum Feb 26, 2012 12:03 am | |
| nu m-as fi gandit o mie de ani ca ramurile trandafirului ar putea fi legate cu ate ca sa atarne asa. Tabloul e superb. As vrea sa vad o imagine mai cuprinzatoare a gradinii respective. Apa aceea este de la mama natura sau o fi construit-o doamna ? Cum adica a preparat pamantul din timp ? Si de ce la 60cm ? Gradina impresionista parca nu ma prea atrage. Imi pare prea ciufulita. | |
| | | penelopa
Numarul mesajelor : 4030 Localizare : Peris de capitala Joburi/Distractii : multiple Stare de spirit : vesnica nemultumire Data de inscriere : 04/03/2011
| Subiect: Re: Gradinile lumii Dum Feb 26, 2012 9:23 am | |
| Pe mine n-are ce sa ma mai atraga la gradina impresionista ca, la cat de "carcaletti" e a mea , pare mai "impresionista" decat cea prezentata de Karla Ma mira, insa, ce ochi formati aveti voi ... eu am crezut ca trandafirul ala caruia Karla i-a zis "arbust" e chiar ... un arbust si de aia am intrebat daca se gaseste arbustul si pe la noi ... ca sa nu mai zic ca io nu vad nicio ata de care sunt legatate ramurile trandafirlor | |
| | | Myosotis Admin
Numarul mesajelor : 5257 Localizare : Bucuresti Joburi/Distractii : mainile-n pamant pan' la coate Stare de spirit : tot inainte !!! Data de inscriere : 21/01/2008
| Subiect: Re: Gradinile lumii Dum Feb 26, 2012 9:46 am | |
| I-a zis arbust pentru ca e din categoria celor care cresc ca tufe/arbusti. Asa cred eu. Atele n-ai cum sa le vezi ca sunt din ceva ca si guta (firul de pescuit). A zis Karla mai sus ca sunt legate ramurile. | |
| | | Karla
| Subiect: Re: Gradinile lumii Dum Feb 26, 2012 10:52 am | |
| - Myosotis a scris:
- As vrea sa vad o imagine mai cuprinzatoare a gradinii respective. Apa aceea este de la mama natura sau o fi construit-o doamna ? Cum adica a preparat pamantul din timp ? Si de ce la 60cm ?
. Myo, alta imagine decat asta din gradina aceea nu am, insa o sa-i fac o vizita doamnei Becq vara aceasta (gradina ei e deschisa vizitelor si nu e foarte departe de mine, locuim in aceeasi zona). O sa pozez eu insami gradina si o sa aduc pozele aici. Apa aceea e un lavoir, e locul in care se spalau rufele in vechea ferma (gradina e construita in jurul vechii ferme medievale pe care o vezi in poza). Un lavoir e un soi de bazin de piatra spre care este atrasa printr-un sistem de canale apa paraiului care strabate satul si care se varsa, ca mai toate din zona, in Sena. E modul in care taranul francez isi spala rufele in vechime. In fiecare sat din zona exista cel putin unul (sunt doua intr-al meu)... O sa ies dupa-amiaza sa-ti fac poza lavoarului de la mine, sa vezi tipul de constructie: e acoperit, sa nu te ploua, etc. In zilele noastre sunt piese de patrimoniu si decor local...
Ultima editare efectuata de catre Karla in Dum Feb 26, 2012 10:58 am, editata de 1 ori | |
| | | Karla
| Subiect: Re: Gradinile lumii Dum Feb 26, 2012 10:57 am | |
| - penelopa a scris:
- eu am crezut ca trandafirul ala caruia Karla i-a zis "arbust" e chiar ... un arbust si de aia am intrebat daca se gaseste arbustul si pe la noi ... ca sa nu mai zic ca io nu vad nicio ata de care sunt legatate ramurile trandafirlor
M-am exprimat eu prost, trebuia sa zic "arbustiv"... un trandafir arbustiv (peisager) seamana ca alura si rezistenta cu cei existenti in natura salbatica, doar ca fac flori mai multe, direct proportional cu cantitatea de hrana pe care o gasesc in sol. Ata aia e facuta expré sa nu se vada... nici la mine pe fatada n-o vezi, ca are cativa milimetri grosime si e transparenta ca sticla. | |
| | | Karla
| Subiect: Re: Gradinile lumii Dum Feb 26, 2012 11:02 am | |
| Am uitat sa-i raspund lui Myo despre pamantul sapat pe 60 cm adancime: cu cat pregatesti mai bine pamantul pentru trandafiri, cu atat acestia prospera mai bine... Ideal ar fi ca pamantul, dupa destelenire, maruntire si adaos de nutrimenti sa se poate odihni una sau cateva luni. Radacinile se instaleaza mai rapid si mai in profunzime... | |
| | | penelopa
| Subiect: Re: Gradinile lumii Dum Feb 26, 2012 11:07 am | |
| Asa e, Karla, dar cand ne vedem (surprinsi ) cu trandafirii in batatura, cine mai are rabdare?? | |
| | | Karla
| Subiect: Re: Gradinile lumii Dum Feb 26, 2012 12:06 pm | |
| Mie-mi zici, Penelopa? Mi-am dat seama ca am de fapt poze cu lavoarele din satul meu, ca Max a pozat imprejurimile... un exemplu de canal: primul lavoar, lasat de decor (era de fapt un soi de fantana arteziana): Al doilea lavoir, cel in care satul spala rufe ( e lasat la abandon, pentru ca primaria nu are fonduri; doar o asociatie de tineri vine sa-l curete de mâl de doua ori pe an...) i se vede acoperisul ( e sub nivelul strazii): trebuie sa cobori pe niste scari: Si alte cateva poze, ca tot am dat de ele, care sa ilustreze modul de viata local... parcul arboricol local... un vechi adapost de calugarite, azi casa particulara... aleea cu tei, adicatelea promenada indragostitilor... gainile unui nene, care scapa intotdeauna... strada principala, cu primaria in varful dealului (pajistea aia e pentru poney): | |
| | | Karla
| Subiect: Re: Gradinile lumii Dum Feb 26, 2012 12:20 pm | |
| ...castelul locului (azi e proprietatea statului francez, care n-are bani de restaurare) ferma agricola cea mai importanta.... tot soiul de drumeaguri-scurtatura, folosite doar de pustii care se ntorc de la scoala... modul local de constructie a locuintelor, din piatra de Sena... o gradina de legume a unui nene (tot ala cu gainile...) scoala si gradinita... biserica si cimitirul... monumentul eroilor satului cazuti pentru patria-mama, Franta... si primaria, care e deschisa doua ore pe saptamana (trandafirul ala rosu din colt e tot un arbustiv, Penelopa, tot un acoperitor de sol - couvre-sol - din acelasi gen cu cel despre care m-ai intrebat)... | |
| | | Myosotis Admin
| Subiect: Re: Gradinile lumii Dum Feb 26, 2012 9:21 pm | |
| Offf, ce sa mai comentezi ??? Inteleg ca e vorba de un sat/comuna. Ma apuca plansul - de ciuda sau de nervi - cand vad ulita aia asfaltata, ca sa nu mai vorbesc de case. Pentru mine pozele alea sunt "ca-n filme" . Copacii din poza cu primul lavoar sunt tunsi sau aceea este forma lor naturala ? Ma-ntreb care o fi principiul de functionare al lavoarului ca fantana arteziana. Banui ca atunci cand a fost construit nu exista curent electric, deci nici pompe. | |
| | | penelopa
| Subiect: Re: Gradinile lumii Dum Feb 26, 2012 10:11 pm | |
| Eeee, mai Karla, abia acum inteleg de ce nu vrei sa te mai intorci in Romania!!! E o zona de vis acolo, in satul ala .... "medieval"!!! Cel mai mult mi-a placut cararea pustilor care vin de la scoala!!! Imaginea acelui peisaj imi da fiori stranii, dar placuti!!! Ce n-as da sa am si eu o astfel de "scurtatura" in curte Parca este alta lume din alte timpuri!!! | |
| | | Marga
| Subiect: Re: Gradinile lumii Dum Feb 26, 2012 10:34 pm | |
| Fetelor voi m-ati imbolnavit cu trandafirii acoperitori de sol decind cu nozomi numai dupa ei ma uit si am vazut un mozart foarte frumos si imi sta gindul numai la el. | |
| | | anasstasia
Numarul mesajelor : 124 Localizare : Bucuresti Joburi/Distractii : gradinarit, lucrez goblenuri Stare de spirit : incerta Data de inscriere : 11/02/2012
| Subiect: Re: Gradinile lumii Dum Feb 26, 2012 10:48 pm | |
| Peisajele sint de vis. Si mie imi place acea scurtatura folosita de elevi. Iar cladirile din piatra ma fascineaza... | |
| | | Karla
| Subiect: Re: Gradinile lumii Lun Feb 27, 2012 12:11 pm | |
| Pai, Myo, e un sat prapadit, 289 de locuitori la ultimul recensamant, da' cred ca au numarat si gainile de le-au iesit atat Sunt asfaltate pâna si drumurile forestiere principale, ca e plin de bucati de paduri in jur. Uite ca nu m-am intrebat niciodata cum de functiona fantana aia, sa-l intreb pe Max ca sa ma lumineze Penelopa, asa e.... intelegi probabil de ce sunt atat de atasata de pamantul acesta, in care-mi cultiv trandafirii... in fine, am scris undeva pe blog despre viata la tara in Franta (in general, nu neaparat in zona mea), las un link pentru cine e interesat : http://lestribulationsdekarla.blogspot.com/2010/10/la-campagne.htmlMarga, am eu un trandafir acoperitor de sol de dat, o sa fac in asa fel incat sa-ti parvina, il cheama "Quatre Saisons" (patru anotimpuri) si e creat de Meilland... Anasstasia, si eu sunt masca in fata cladirilor de piatra. Si a artizanilor pietrari (sunt cativa la mine in sat, specializati pe restaurari de cladiri vechi), te doare capul cand ii vezi la munca.. | |
| | | penelopa
| Subiect: Re: Gradinile lumii Lun Feb 27, 2012 1:28 pm | |
| Taranii sunt tarani peste tot, Karla! Interesanta tinctura din usturoi cu tuica si lapte!!! Cand ma mai pandeste vreo gripa, fac si eu maceratul | |
| | | Karla
| Subiect: Re: Gradinile lumii Lun Feb 27, 2012 2:10 pm | |
| Io nu-l fac, Penelopa, nici sa ma tai | |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Gradinile lumii | |
| |
| | | | Gradinile lumii | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |