| Clubul gradinarilor Grebla, sapa si urzica fac gradina frumusica ! |
|
| Sfaturi diverse | |
|
+4stefana Tinkerbell bubu Karla 8 participanți | Autor | Mesaj |
---|
Karla
Numarul mesajelor : 2635 Localizare : France Joburi/Distractii : literatura, istorie, calatorii Stare de spirit : vesela Data de inscriere : 22/03/2011
| Subiect: Re: Sfaturi diverse Vin Feb 03, 2012 12:20 pm | |
| Am primit azi de dimineata un mail de la Meilland, à propos de ger... Un mail pe care-l trimit la toti clientii; te invata ce sa faci cand primesti coletul cu trandafiri in perioada de ger.
Citez:
"Si vous recevez vos plantes durant cette période, suivez ces conseils pour les conserver dans de bonnes conditions avant de les planter. A noter : de faibles gelées nocturnes n'interdisent pas la plantation si la température remonte en cours de journée. Protégées par l'emballage, les plantes sont très rarement touchées par le gel. Il est quand même préférable de laisser dégeler très lentement votre colis sans l'ouvrir pendant 48 heures, dans un endroit non chauffé (+4 à +10°). Rosiers et plantes à racines nues : vous pouvez les conserver dans leur carton de 8 à 12 jours au frais et à l'abri du gel (dans votre garage par exemple). Si nécessaire, faites quelques pulvérisations d'eau. "
"Daca primiti plante in perioada aceasta, urmati urmatoarele sfaturi pentru a le pastra in bune conditii inainte de a planta. De notat ca ingheturile nocturne nu prea puternice nu impiedica plantarea, daca temperatura urca in timpul zilei. Protejate de ambalaj, plantele sunt rareori atinse de ger. E totusi preferabil sa lasati pachetul sa se dezghete foarte incet, fara sa-l deschideti timp de 48 de ore intr-un loc neincalzit (4-10°) Pentru trandafirii si plantele in radacina nuda: puteti sa le pastrati in cartonul lor timp de 8-10 zile la racoare si la adapost de ger (in garaj de exemplu). Daca e necesar, faceti cateva pulverizari de apa."
Urmeaza cateva sfaturi pentru plantele in ghivece, care n-au nimic nou.
Uite, Bubu, daca stiam dinainte, ai fi stresat mai putin...
| |
| | | bubu
Numarul mesajelor : 2033 Localizare : Bucuresti Stare de spirit : in general buna Data de inscriere : 09/06/2008
| Subiect: Re: Sfaturi diverse Vin Feb 03, 2012 12:27 pm | |
| Lasa Karla, ca mai bine cu sfaturile tale, acum trandafirii stau frumos in galeti cu pamant la racoare. Nu stim cum o sa evolueze vremea, s-ar putea sa mai stea pana ii trimit. Cei trimisi de tine au azi saptamana, cat mai puteau sa stea in cutia de carton ? Asa au fost hidratati si zic eu ca sunt in regula. Numai cei de la Bosland sa nu vina ca nu mai am in ce sa-i pun . | |
| | | Tinkerbell
Numarul mesajelor : 2311 Localizare : Insula de Smarald Joburi/Distractii : scurmatul Stare de spirit : zburatoare Data de inscriere : 08/04/2011
| Subiect: Re: Sfaturi diverse Vin Feb 03, 2012 12:29 pm | |
| Deci se pot lasa in pivnita M-am mai linistit Oricum banuiesc ca fiind si la voi frig,nenea Bosland scoate trandafirii pe ger din pamant Trandafirii mei aia plantati in toamna sunt sub zapada,deci m-am linistit cu ei "Plantatia" de trandafiri e si ea sun zapada de jumate de metru Singurii care sufera sunt gimpatii batrani,o sa cam tai la ei la primavara Karla trebuie sa recunosc ca Meilland e mai de admirat Nu numai creaza trandafiri superbi dar le mai si poarta de grija Multumim mult de grija | |
| | | Karla
Numarul mesajelor : 2635 Localizare : France Joburi/Distractii : literatura, istorie, calatorii Stare de spirit : vesela Data de inscriere : 22/03/2011
| Subiect: Re: Sfaturi diverse Vin Feb 03, 2012 1:00 pm | |
| - bubu a scris:
Numai cei de la Bosland sa nu vina ca nu mai am in ce sa-i pun . Nicio grija, nu misca nimic la nenea Bosland... mais ales cu alerta la frig (a ajuns si la noi codul galben). | |
| | | Karla
| Subiect: Re: Sfaturi diverse Vin Feb 03, 2012 1:04 pm | |
| - Tinkerbell a scris:
Karla trebuie sa recunosc ca Meilland e mai de admirat Nu numai creaza trandafiri superbi dar le mai si poarta de grija
La fel face si abatia de la Valsaintes (printre altii)... In fiecare luna iti trimite un mail in functie de meteo, nu care cumva sa faci vreo prostie... Cateodata imi vine sa le si le traduc si sa le pun pe forum, intr-atata ma bufneste râsul. Sunt scrise intr-un limbaj de-ala cronicaresc, sfatos, dar contin niste sfaturi extrem de pretioase, spiluri foarte interesante, chestii de benedictini... | |
| | | stefana
Numarul mesajelor : 1443 Localizare : Bucuresti Joburi/Distractii : Plantele si mersul pe jos Stare de spirit : Fericirea vine din lucruri marunte Data de inscriere : 08/06/2008
| Subiect: Re: Sfaturi diverse Vin Feb 03, 2012 1:35 pm | |
| - Karla a scris:
- Cateodata imi vine sa le si le traduc si sa le pun pe forum
Daca poti si ai timp, eu zic sa ni le arati si noua Chiar daca n-am trandafiri, imi place sa citesc cat mai multe despre ei. Iar limbajul cronicaresc in traducerea ta ar fi si mai si | |
| | | Karla
| Subiect: Re: Sfaturi diverse Vin Feb 03, 2012 1:44 pm | |
| Ok, Stef, o sa incerc sa traduc... Nu vorbesc numai despre trandafiri, ci despre toata gradina... la copaci fructiferi mi-amintesc ca m-am stricat de râs cand explicau cum trebuie sa ataci iarna bestiile care se ascund in trunchiul copacilor (larvele si ciupercile)... sa nu sufere nici copacul, nici creaturile Domnului | |
| | | stefana
Numarul mesajelor : 1443 Localizare : Bucuresti Joburi/Distractii : Plantele si mersul pe jos Stare de spirit : Fericirea vine din lucruri marunte Data de inscriere : 08/06/2008
| | | | Karla
| Subiect: Re: Sfaturi diverse Vin Feb 03, 2012 2:02 pm | |
| - stef a scris:
- Zau ca mi-ar prinde bine asa niste sfaturi . Cand omor musculitele albe de pe hibiscusi am remuscari
Eu n-am nicio remuscare cand omor paduchii de trandafiri... pacatoasa rau! Cand citesc de exemplu "daca aveti un sarpe in gradina, pastrati-l cu sfintenie" mi se zgarie pielea Da' fac progrese cu râmele, de cand am inteles ca-mi aerisesc pamantul. | |
| | | Tinkerbell
Numarul mesajelor : 2311 Localizare : Insula de Smarald Joburi/Distractii : scurmatul Stare de spirit : zburatoare Data de inscriere : 08/04/2011
| Subiect: Re: Sfaturi diverse Vin Feb 03, 2012 2:32 pm | |
| Karla serpi care ii ai in curte sunt serpi de casa,inofensivi sa-ti mai spun ca aduc noroc? Omoara rozatoarele Eu protejez serpi(ii mai omoara caini) si arici ca si aia se ocupa de rozatoare | |
| | | Karla
| Subiect: Re: Sfaturi diverse Vin Feb 03, 2012 5:00 pm | |
| Pot sa aduca noroc cat vor, insa eu daca am un sarpe in gradina, ma mut! Am tradus ultima scrisoare de la abatie in intregime, e la rubrica "Cine stie sa raspunda sau sa intrebe" Pacat ca nu e asa de incarcata portiunea de sfaturi, dat fiind ca suntem in sezonul zis de odihna, dar, asa, ca sa va faceti o idee, merge. O zi buna si sa se duca undeva frigul asta, ca m-a facut praf | |
| | | penelopa
Numarul mesajelor : 4030 Localizare : Peris de capitala Joburi/Distractii : multiple Stare de spirit : vesnica nemultumire Data de inscriere : 04/03/2011
| Subiect: Re: Sfaturi diverse Vin Feb 03, 2012 6:07 pm | |
| In vara asta am salvat 3 serpisori! Unul se ratacise pe langa casa, asa ca mi-am pus manusile, l-am luat de codita si de cap si l-am dus pe camp. Al 2-lea l-am gasit in butoiul cu apa de ploaie. Aceeasi poveste! Al 3-lea era in fosa Nu stiu cum a rezistat, saracul, 3 luni acolo !!! La urmatoare vidanjare, l-a scos Florin cu un bat lung [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]Si pe acesta tot pe cam l-am dus | |
| | | Karla
| Subiect: Re: Sfaturi diverse Vin Feb 03, 2012 7:17 pm | |
| Ah-nu-nu-nu... eu vad o lighioana de asta in gradina mea, intai fac infarct si dupa aia ma intorc la oras... | |
| | | bubu
Numarul mesajelor : 2033 Localizare : Bucuresti Stare de spirit : in general buna Data de inscriere : 09/06/2008
| Subiect: Re: Sfaturi diverse Vin Feb 03, 2012 7:22 pm | |
| Si eu cred ca as face infarct. Si de soareci imi e frica si sila in acelasi timp. La mine in curte apar (soarecii), mai ales toamna. Noroc cu pisicile ca sunt vanatorese bune si nu le scapa nimic. | |
| | | Tinkerbell
| Subiect: Re: Sfaturi diverse Vin Feb 03, 2012 8:03 pm | |
| Stii cat de draguti sunt soareci de padure sunt micuti,grasuni si ciocolati si au niste fete bufleici sau veveritele ? in gradina mea vin si de alea mai negre si de alea mai roscate hoatele au niste mutre asta vara aricioaica sa vezi ce venea sa manance in randul blanoaselor nu mi-e frica decat de sobolani altfel animalurile sunt ok am avut un sarpe de casa care era frumusel foc ,cand auzea un zgomot o stergea singurel
| |
| | | costieanuconstantin
Numarul mesajelor : 223 Localizare : codlea Joburi/Distractii : gradinarit , albine ,noutati Stare de spirit : buna Data de inscriere : 07/03/2011
| Subiect: Re: Sfaturi diverse Vin Feb 01, 2013 10:10 pm | |
| Rotatia culturilor in gradina de legume
30 Jan 2013
Vremea de afara nu-ti permite sa desfasori nicio activitate in gradina de legume? Poate fi cel mai potrivit moment sa planifici ce legume vei cultiva in sezonul urmator si sa te gandesti cum sa obtii recolte cat mai bune.
Avantaje importante, mai ales in cazul gradinilor organice, poti obtine aplicand principiul rotatiei culturilor.
Ce este rotatia culturilor?
Rotatia culturilor in gradina de legume este o practica folosita cu succes in agricultura de mii de ani, si consta in cultivarea in ani succesivi, pe aceleasi loturi de teren, a unor plante din specii diferite.
Ce scop are rotatia culturilor?
Rotatia culturilor in gradina de legume are trei beneficii majore:
1. Exploatarea optima a resurselor solului
Dversele specii de plante au necesitati diferite in ceea ce priveste apa si substantele nutritive, iar rotatia culturilor nu doar ca asigura plantelor nutrientii necesari unei bune dezvoltari dar protejeaza in acelasi timp solul de epuizarea anumitor compusi.
Mai mult chiar, anumite legume ajuta la acumularea unor nutrienti in sol, care vor fi bineveniti anul viitor altor legume consumatoare ai acelor nutrienti (mazarea si fasolea fixeaza azotul in sol, care va fi benefic anul viitor culturii de varza sau broccoli).
2. Minimizarea daunelor produse de boli si daunatori
Se stie ca fiecare familie de plante este afectata de daunatori specifici. De exemplu, morcovul atrage anumiti viermi (viermi sarma), iar daca pe un strat veti cultiva ani la rand tot morcovi populatia de viermi din sol va creste continuu ajungand sa va compromita intreaga recolta de morcovi. S-a constatat insa ca mazarea si fasolea sunt putin afectate de prezenta acestui parazit, deci, dupa o cultura de morcovi puteti semana in anul viitor mazare, ceea ce va duce la declinul populatiei de viermi. Exemplul poate fi generalizat si la celelalte legume. Important este sa stiti ce daunatori sunt asociati fiecarei familii de legume si sa intrerupeti an de an dezvoltarea acestora.
3. Imbunatateste structura solului, dat fiind ca diferitele legume au radacini de dimensiuni diferite si necesita tehnici de cultivare diferite.
Cum se realizeaza rotatia culturilor?
Pentru ca o grupa de legume sa nu revina pe acelasi strat mai devreme de trei ani, vom imparti legumele in 3 grupe, in functie de necesitatile lor nutritive.
Grupa 1: tomate, ardei, vinete, cartofi, varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, pepene, castravete
Grupa 2: morcov, pastarnac, telina, patrunjel, ridichi, sfecla rosie, ceapa, usturoi
Grupa 3: fasole, mazare, spanac, salata, dovleac, soia, porumb, floarea soarelui, plante aromatice
Poate mai aveti un strat dedicat plantelor perene, precum hreanul, leusteanul, rubarba, salvia etc, care vor forma Grupa 4, a carei localizare ramane fixa de-a lungul anilor.
In imaginea de mai jos se observa ca abia in al patrulea an grupele de legume vor reveni pe aceleasi loturi de teren.
Rotatia culturilor in gradina de legume
Desigur, numarul, forma si dimensiunile parcelelor vor varia de la caz la caz, la fel si legumele care va plac si pe care veti decide sa le cultivati, important este insa sa nu uitati ca principiul rotatiei culturilor aduce beneficii reale in gradina de legume. Aplicati in fiecare an cantitatea cea mai mare de compost pe parcela unde veti cultiva Grupa 1 de legume, cu cel mai mare necesar de substante nutritive! Alternativa la rotatia culturilor?
- Folosirea intensiva a ingrasamintelor chimice pentru a compensa disparitia substantelor nutritive din sol;
- Utilizarea insecticidelor si pesticidelor pentru a face fata bolilor si daunatorilor.
Care ar mai fi insa diferenta dintre legumele din supermarket si legumele gustoase si sanatoase pe care fiecare ni le dorim pe masa, recoltate din propria gradina?
Autor: M.O.B.
Sursa: CaseSiGradini.ro | |
| | | duduta190578
Numarul mesajelor : 1686 Localizare : onesti Data de inscriere : 27/07/2011
| Subiect: Re: Sfaturi diverse Sam Feb 02, 2013 6:27 pm | |
| Cred ca si eu ar trebui sa procedez asa,poate in felul asta nu mai face morcovul viermi! | |
| | | Myosotis Admin
Numarul mesajelor : 5257 Localizare : Bucuresti Joburi/Distractii : mainile-n pamant pan' la coate Stare de spirit : tot inainte !!! Data de inscriere : 21/01/2008
| Subiect: Re: Sfaturi diverse Mier Ian 01, 2014 1:37 pm | |
| Impotriva fainarii - se stropesc plantele saptamanl cu o solutie de 10% lapte in apa. Articolul : [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] | |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Sfaturi diverse | |
| |
| | | | Sfaturi diverse | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |
|