Clubul gradinarilor
Bine ati venit !
Haideti sa vorbim despre gradinile noastre !
Clubul gradinarilor
Bine ati venit !
Haideti sa vorbim despre gradinile noastre !
Clubul gradinarilor
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Clubul gradinarilor

Grebla, sapa si urzica fac gradina frumusica !

Portal*AcasaUltimele imaginiÎnregistrareConectare

Plantatii naturale. Peisagism contemporan.

In jos 
+5
Doini
bubu
penelopa
geodezia
Karla
9 participanți
Mergi la pagina : Înapoi  1, 2
AutorMesaj
Myosotis
Admin
Myosotis

Numarul mesajelor : 5257
Localizare : Bucuresti
Joburi/Distractii : mainile-n pamant pan' la coate
Stare de spirit : tot inainte !!!
Data de inscriere : 21/01/2008

Plantatii naturale. Peisagism contemporan. - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. - Pagina 2 Icon_minitimeSam Mai 24, 2014 2:06 am

Da, exact la cutie m-am gandit cand citeam. N-am pus-o niciunde.
Nocturne :)

Plantatii naturale. Peisagism contemporan. - Pagina 2 Gradin11

Cam asta e gradina (viitoare) publica. N-am avut rabdare sa o fac la scara. E aproximativa. Ce este desenat/scris cu rosu nu exista. Si ce exista arata mult mai rau decat in desen  Laughing Pomii sunt toti bolnavi. N-am reusit nici sa le tai ramurile uscate sau bolnave. Poate in vara. Gardul din stanga si cel de sus dau pe ulita. Gardul de jos da tot in curtea mea. Cel din dreapta e catre vecini. Pe toata partea cu pomii, pe jos e verdeata, diverse spontane, foarte multa urzica moarta.

L-am urcat in Drive ca aici nu se vede mai nimic (sau nu vad eu).

https://drive.google.com/file/d/0B65xlfg5li68X01taEdNcGhURTg/edit?usp=sharing
Sus In jos
Karla

Numarul mesajelor : 2635
Localizare : France
Joburi/Distractii : literatura, istorie, calatorii
Stare de spirit : vesela
Data de inscriere : 22/03/2011

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. - Pagina 2 Icon_minitimeSam Mai 24, 2014 10:00 am

E foarte bun planul, se vede bine totul. L-am descarcat si o sa studiez putin, sa vad ce idei imi vin.
Sus In jos
Myosotis
Admin
Myosotis

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. - Pagina 2 Icon_minitimeDum Mai 25, 2014 12:42 am

Multumesc Karla. Nu e graba ca nu prea am timp de lucrat acolo. Dar macar fac un plan cu ce voi avea de facut.
Vreo 2-3 banci si mese rustice. din lemn, am.
Liniile oblice rozalii sunt sirurile de trandafiri Kazanlac. In zona aia trebuie sa imbunatatesc solul fiindca e un fel de pamant galben. Cam tine apa.
Sus In jos
Karla

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. - Pagina 2 Icon_minitimeDum Mai 25, 2014 9:50 am

Am facut o schita plecand de la ce ai, astfel incat sa nu trebuie sa faci prea multe modificari.
Numai sa o trec pe curat si sa o scanez maine dimineata...
Sus In jos
Karla

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. - Pagina 2 Icon_minitimeLun Mai 26, 2014 1:26 pm

Plantatii naturale. Peisagism contemporan. - Pagina 2 Dny3a0

PArdon pentru calitatea imaginii (am desenat in creion si a trebuie sa dau cu pixul peste, ca nu se vedea nimic)
Sus In jos
Karla

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. - Pagina 2 Icon_minitimeLun Mai 26, 2014 1:31 pm

Iata schita la care m-am gandit… cateva spatii diferite succesive, legate intre ele prin alei simple de gazon. Asta iti permite sa nu cheltui o avere cu aleile, ca iarba taiata sa fie refolosita pentru acoperit solul in gradina de legume sau pentru compostaj.
Ramane doar sa creezi spatiile, in majoritate dreptunghiulare sau in careu (exceptie pentru zona de trandafiri), care trebuie sa fie impecabile, (cu borduri ajustate cat de des posibil).

Inca de la intrare, un rand de structuri de lemn (bricolate de casa) care sa sustina trandafirii tai grimpanti preferati (care trebuie sa fie albi, roz, pourpre sau bicolori ca Ines Sastre sau Pierre de Ronsard, cu conditia ca bicolorii sa nu fie succesivi). La baza lor : masive de flori fara intretinere : achemilla, nepeta, campanule, geranium peren etc.

Rosul e pentru zona visinilor tineri, galbenul (si frunzisurile aurii) pentru zona de trandafiri si plante perene. Albastrul e culoarea neutra care merge peste tot. In zona de legume si flori (potager fleuri) merg toate culorile.

Triunghiurile corespund unor obiecte destinate sa atraga privirea intr-un punct, acestea pot fi fie vaze mari (la intrare), fie eventual o statuie, un cadran solar (preferabil pentru gradina de luna)… nu e nevoie sa fie o mare investitie, poate fi ceva creat acasa ori vreo achizitie de la vreun sculptor in lemn, un obiect vechi deturnat aranjat astfel incat sa fie original si contemplabil.

Cum am pus un camp de lavanda (va trebuie sa adaugi cativa saci de pietris la pamant pentru drenaj) alaturi de o zona de prerie naturala, am prevazut cativa stupi de albine, cu precizarea ca habar n-am daca sunt periculosi pentru vizitatori. Daca nu, le inlocuiesti cu adaposturi pentru insectele utile (pe care oricum trebuie sa le agati pe ici pe colo). M-am gandit ca miere de lavanda nu prea e de vanzare pe la noi si in plus, cu cat ai mai multe activitati ecologice si de reciclare (printre care prezervarea albinelor) cu atat sansele de a obtine o finantare cresc.

Gradina de luna o creezi lund ca perete stratul de Rose de Rescht. E un concept relativ rar (Jardin de Lune, Moon Garden) pe care eu nu l-am vazut inca in Romania, si cum trebuie sa arati ceva original…
Privilegiezi plantele cu frunzisul gri si alb, apoi pourpre inchis (mai mult decat cel verde) si florile albe si negre. Astfel, senzatia la contemplare e nefireasca, aducand a un peisaj lunar. Albul predominant se vede halucinant noaptea cand bate luna, iar negrul te face sa halucinezi ziua. Cu alte cuvinte, creezi un spatiu in alb si negru.

Plante sunt cu gramada : Trandafiri ca Pourple Eden (o sa-ti trebuiasca mai multi), New Imagine, acela iesit din Iceberg care e pourpre inchis (ca-mi scapa numele), Minerva… Blanche de Castille pentru alb, ca are florile alea in forma de elice suprapusa si rezista la ploi.
In rest : cinerarium, garofite/garoafe albe (frunzisul gri-albastrui), festuca, ophiopogon, artemisia, santolina, euphorbia pourpre si variegat alb, geranium Samobor, heuchera argintii si pourpre, lalele albe si negre, petunia si panselute negre, pavot somnifer negru, brunnera albe etc…
Acesta este singurul spatiu in care ai putea sa adaugi peitris in loc de gazon, pentru un plus de efect.

La hibiscusii (care banuiesc ca sunt bleu) trebuie adaugati alti albusti care sa raspunda campului de lavanda si a gradinii lunare : perovskaia (pentru frunzisul argintiu si culoarea florilor), trandafirii bleu ca Pacific bleu, Rhapsosdy in Blue, Mystérieuse sau Sybille princesse de Luxembourg (in mai multe exemplare). Daca lavanda o sa infloreasca in acelasi timp cu perovskaia, e un plus.

Livada eu am vazut-o in palmete, imi amintesc ca ti-a placut livada de la Versailles. Nu e obligatoriu sa faci exact ca acolo, doar sa dirijezi crengile tinere in forma de U sau V si ssa inlocuiesti pe rand prunii batrani. E o optiune.

In jurul zonei de picnic trebuie sa plantezi la greu trandafiri si perene… au as suprima cativa copaci pentru plus de aer, sau daca nu, trebuie sa le plantezi trandafiri liane care sa grimpeze in copaci. Totul trebuie sa fie din abundenta si remontanta e necesara pentru a avea flori cat mai mult timp.

Aromaticele inaltate le-am pus lânga casa (se plaseaza aproape de bucatarie). Iazul de rate langa punctul de apa (n-am inteles daca e o fantana sau o cismea, dar va trebui decorata fie cu un rand de meri pitici, fie cu altceva. In jusurl iazului poti sa plasezi mici butoiase taranesti in care sa plasezi nuferi, in loc de gradina acvatica. O banca ar fi buna pe undeva : copiii o sa priveasca ratustele si parintii au nevoie de un loc unde sa se aseze.

In zona de parfum plantezi la greu bulbi parfumati in masa sau trandafiri foarte parfumati, intre altele.Te orientezi in functie de ghidul pe care ti l-am trimis.
In orice caz, cand intri in spatiu ala, trebuie sa te trazneasca mirosul. Doua structuri de lemn din apropiere pot sprijini clematite parfumate, ca sa faci legatura intre spatii.

Murele le grupezi pe toate intr-o zona, unde plantezi fructe rosii (fructe de padure) si capsuni remontante in strat inaltat).

In gradina de legume faci straturi patrate sau dreptunghiulare, astfel incat lumea sa se poata misca. Am prevazut o zona de safran si una de plante medicinale bio (pe care le poti vinde in saculeti, la fel ca lavanda, cu care poti face si sapun de casa).

L+F = legume si flori, gradina de legume trebuie sa fie inflorita (cu plante utile legumelor) pentru un plus de atractie. Se planteaza, craite, dalii, asteri, capucine, burago, cosmos, floarea soarelui (calendula si achilea le poti duce la plante medicinale), in general tot ce atrage polenizatorii sau protejeaza contra daunatorilor. Daca ai nevoie de informatii, pot sa tratez subiectul separat.

Poti planta tot in aceasta zona flori pentru vaze, cum sunt gladiolele, pe care sa le poti vinde. Poti sa vinzi si seminte sau plante perene in borcanele de plastic (o sa-ti ramana la un moment dat de la divizare) sau poti sa le multiplici expres, pentru ca oamenilor le place sa plece cu o planta care le-a placut… asta in afara de dulceturi, conserve si ce bunatati mai pregatesti.

Inca o precizare : va trebui sa gasesti un nume gradinii, care sa dea si numele proiectului.
Termenul « gradina publica » nu e adecvat pentru ca nu apartine statului, ci unei persoane private. E deci o gradina privata deschisa publicului. Pentru nume nu am inspiratie, poate fi o gradina dedicata celor 5 simturi, poate-ti vine vreo idee… daca-mi vine, iti spun.

Mai trebuie sa inchizi perfect gradina, astfel incat sa nu ai prea mare vedere la vecini : ori liane, ori garduri vii de arbusti, ori trandafiri grimpanti bine distantati daca ai pereti sau garduri spre vecini (ca sa nu stai toata ziua cu sfoara la tine). De presarat pe ici pe colo ghivece de flori (usor de mutat cand ai flori putine in sezon), hortensii Anabelle sau Bella Anna care sunt foarte spectaculoase si suporta soarele…

In livada trebuie plantati in masa bulbi pentru naturalizare, ori saxifraga, ori dalii in culoarea fructelor. Sub arbusti sau arbori, de plantat perene care merg, ca geranium nodosum sau geranium magnificum, dicentra etc.

Mai trebuie sa prevezi etichete pentru plantele din masive (eventual sa le confectionezi din lemn sau altceva): nimic nu e mai enervant cand esti intr-o gradina si nu stii ce nume are planta respectiva.
In fine, daca am uitat ceva, sa-mi spui.

Sus In jos
Myosotis
Admin
Myosotis

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. - Pagina 2 Icon_minitimeLun Mai 26, 2014 8:38 pm

Multumesc, Karla. Am de studiu. Cu taiatul copacilor nu e problema. Doi sau trei au ramas aproape doar trunchiul si aceia sigur ii voi folosi ca suport pentru alte plante. Am o rugaminte, daca imi poti trimite schita pe mail. Ti-l dau in mp. Ca sa o pot descarca.
Singura "problema" ar fi zona de legume + flori. In partea aceea cam toata ziua este umbra. E spatele casei vecine langa gardul acela.
O sa mai studiez zona peste zi sa vad cam pana unde si cat tine umbra.
Sus In jos
Karla

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. - Pagina 2 Icon_minitimeLun Mai 26, 2014 9:29 pm

Ah! de-aia pusesesi iazul ratelor in zona aia...
numara orele in care este lumina, daca nu sa vedem ce putem schimba...
Sus In jos
Rux

Rux

Numarul mesajelor : 281
Localizare : ardeal
Joburi/Distractii : viata de zi cu zi
Stare de spirit : optimista
Data de inscriere : 30/03/2011

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. - Pagina 2 Icon_minitimeMar Mai 27, 2014 6:17 am

Myo ,ai o idee geniala. De altfel ,de multe ori si eu m-am gandit ca merita si altii sa vada frumusetile din gradinile noastre,adica pe viu.
Dar ideia de a si face din asta o mica afacere ,este geniala.
Adica ,"omul" nu o sa mai stie ce a meritat mai mult : gradina vizitata sau ce are in plasa cumparat.

P.S. se adevereste ,pentru a mia oara,ca un sut undeva ,poate fi un pas inainte.
Ceea ce imi place cel mai mult ,este planificarea cu care la faci pe toate.
Uite ,deci ,ca a o lua de la 0 nu este asa de rau ,uneori.
Iar faptul ca ai un ajutor de nadejde ,iti asigura din start un viitor de invidiat.
Mai vorbim peste cativa ani.,Asta daca o sa mai dai pe aici :lipsa de timp,afacere mare.
Mult succes. cheers 
Sus In jos
Myosotis
Admin
Myosotis

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. - Pagina 2 Icon_minitimeMar Mai 27, 2014 6:51 pm

Sa fie asa cum spui !
Mai e mult pana departe. Chiar ma-ntreb cat succes as avea. Daca eram mai aproape de autostrada, ar fi fost mult mai bine. Ideea asta am avut-o de mult. Atunci insa aveam din ce trai.
Sper sa fim cu totii sanatosi si sa mai avem net, ca sigur nu renuntam la "palavrele" pe forum  Very Happy 
Sus In jos
Continut sponsorizat

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. - Pagina 2 Icon_minitime

Sus In jos

Plantatii naturale. Peisagism contemporan.
Sus 
Pagina 2 din 2Mergi la pagina : Înapoi  1, 2

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Clubul gradinarilor :: In gradina :: Amenajari-
Mergi direct la: