Clubul gradinarilor
Bine ati venit !
Haideti sa vorbim despre gradinile noastre !
Clubul gradinarilor
Bine ati venit !
Haideti sa vorbim despre gradinile noastre !
Clubul gradinarilor
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Clubul gradinarilor

Grebla, sapa si urzica fac gradina frumusica !

Portal*AcasaUltimele imaginiÎnregistrareConectare

Plantatii naturale. Peisagism contemporan.

In jos 
+5
Doini
bubu
penelopa
geodezia
Karla
9 participanți
Mergi la pagina : 1, 2  Urmatorul
AutorMesaj
Karla

Numarul mesajelor : 2635
Localizare : France
Joburi/Distractii : literatura, istorie, calatorii
Stare de spirit : vesela
Data de inscriere : 22/03/2011

Plantatii naturale. Peisagism contemporan. Empty
MesajSubiect: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. Icon_minitimeJoi Mar 13, 2014 11:19 am

Un stil peisagistic nou devine din ce in ce mai utilizat in gradinile occidentale : plantatia naturalista, opusa plantarii traditionale, care viza ordonarea ori disciplinarea naturii. Plantatia contemporana cauta, dimpotriva, sa reflecteze cat mai exact natura iar uneori chiar sa o reproduca.

Plantatii naturale. Peisagism contemporan. Dom59j

Acest stil ia nastere din necesitatea readucerii naturii in mediul urban, in acele locuri in care singurul contact cu natura al locuitorilor e parcul public si buletinul meteo. In plus,  dezindustrializarea masiva care e caracteristica lumii occidentale lasa in urma imense spatii puternic poluate: uzine dezafectate, cai ferate scoase din uz etc. S-a impus deci depoluarea acestor spatii ca o nevoie vitala, iar proiectele moderne de urbanism au gasit revegetalizarea ca metoda cea mai eficace de purificare  naturala.

Plantatii naturale. Peisagism contemporan. 5ufzg5

Acoperis urban vegetalizat semi-intensiv (creatie Nigel Dunnett, 2005), 50 de specii vegetale pentru un substrat de 10 cm:

Plantatii naturale. Peisagism contemporan. 35lte7n

Primul proiect urban de acest gen a fost amenajarea  unei foste linii ferate, High Line din New York, proiect incrediintat peisagistului olandez Piet Oudolf, care a dezvoltat si extins ulterior tehnicile utilizate, creând un nou stil in peisagism, novator, rezultatul  catorva ani buni de munca de cercetare.

Acest stil se caracterizeaza in principal prin plantatia in masa de plante perene, de amestecuri de specii perfect adaptate caracteristicilor unui teren. Plantatia trebuie sa fie un echilibru intre ordine si dezordine (ceea ce se cheama altfel dezordine studiata) pentru a crea impresia de libertate si natura salbatica. In acelasi timp, grupuri bine alese din aceste plante trebuie repetate pentru a crea impresia de ritm si unitate.

Plantatii naturale. Peisagism contemporan. 2911avk

Plantatii naturale. Peisagism contemporan. 10eg4k7

Plantatiile sunt la apogeu in general in iunie-iulie insa raman decorative tot timpul anului. Variantele posibile sunt nelimitate.
Bineinteles, culorile vii si contrastele de culori sunt perfect integrabile intr-o plantatie naturalista functionala.

Plantatii naturale. Peisagism contemporan. 6t2z3o

In plus, alegerea speciilor in functie de mediu asigura o intretinere limitata a spatiului si prezinta o serie de avantaje ecologice cum ar fi biodrenajul, biodiversitatea, prezenta micro-faunei
etc.

Plantatii naturale. Peisagism contemporan. Jt9t36
Sus In jos
Karla

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. Icon_minitimeJoi Mar 13, 2014 11:26 am

Cum se procedeaza pentru a obtine un astfel de peisaj o sa scriu in detaliu deseara sau maine (pe etape). E destul de tehnic si  e nevoie de timp, dificil de rezumat o carte de 280 de pagini in cateva randuri, plus scanarile :-( .

Insa intrucat tehnica aceasta a fost deja introdusa in gradinile private, e interesant de vazut cum se poate adapta gradinilor noastre (celor care au spatiu suficient).

Un exemplu de gradina care a adoptat  stilul (sunt foarte numeroase mai ales in Anglia, iar englezii sunt foarte atasati mixed-border-urilor traditionale), Scampston Hall din comitatul englez York...

Plantatii naturale. Peisagism contemporan. 119o0hf

in afara sezonului:

Plantatii naturale. Peisagism contemporan. Dncxtv
Sus In jos
geodezia

geodezia

Numarul mesajelor : 3566
Localizare : Ticleni
Joburi/Distractii : flori.goblene ,
Stare de spirit : buna
Data de inscriere : 07/06/2011

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. Icon_minitimeJoi Mar 13, 2014 12:49 pm

mda cred ca din prea mare plictis cresc aia scaieti pe acolo
nu mai stiu si ei ce sa mai faca si s amai inventeze acum planteaza buruieni
ma rog nu dati cu bita da uneori e rau si sa ai bani parca nu mais tii cum sa te prostesti
Sus In jos
Karla

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. Icon_minitimeJoi Mar 13, 2014 1:38 pm

Nu stiu daca din plictis, Geo, ci din dorinta de a avea un colt natural...
pare greu de imaginat pentru noi, care avem parloage cat incape in Romania, kilometri intregi necultivati , scaieti si ciulini la ordinea zilei Very Happy

Insa in occident, unde nu exista metru de pamant necultivat si neintretinut de sute de ani , alora nu le sunt asa de urati scaietii... Very Happy Very Happy tocmai pentru ca sa nu uite cum arata. Very Happy Very Happy

Insa trebuie sa vezi cum se face agricultura aici, ce inseamna cu adevarat holde aurii si campuri productive (ca la noi nu mai exista decat in literatura sau in plantatiile facute de straini)... bietul taica-meu, agricultor pasionat, cand a venit aici nu voia nici la Paris, nicaieri... doar sa-i lasi masina sa vada campurile agricole din zona...
Sus In jos
geodezia

geodezia

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. Icon_minitimeDum Mar 16, 2014 8:20 pm

pai da cum vazui eu ungaria totul lucrat arat semanat cum intrai in romanica parca e bombardament atomic tata
na de asta incep sa cred ca s-au ticnit astia de vor scaieti in gradina
apoi le comarcializam noi ca ei au distrus cu chimicale acum multi ani toata vegetatia spontana
acu vor sa se intoarca la salbaticie
na vezi cum zice o vorba de a noastra fii atent la ce iti doresti ca s-ar putea sa ai parte
acu cine stie cum e mai bine
noi ne dorim rose si crini si flori in gradina astia isi doresc scaieti si papadie (sa nu zic popular ) sau ciubotica cucului,cucuta etc
valeu muma s-a intors lumea cu susu in jos
pai sa lase si ei juam de tara pirloaga sa numai cultive
da mai bine cu le exportam noi politicienii nostri ca atunci ramine jumad etara necultivata sigur si la ei ca cealalta jumatate ne-o vind noua
a fost un repotaj la romania tv parca spunea ca austrieci englezi si francezi au cumparat de la noi din tara cca 500.000 ha de pamint
cei de la hardward au 48 .000 de ha prin munti cica pt cercetare
macar de ar pune tara la punct
Sus In jos
penelopa

penelopa

Numarul mesajelor : 4030
Localizare : Peris de capitala
Joburi/Distractii : multiple
Stare de spirit : vesnica nemultumire
Data de inscriere : 04/03/2011

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. Icon_minitimeLun Mar 17, 2014 10:29 am

Nici nu stiu cum sa-ti multumesc, Karla, pentru acest minunat subiect adus in discutie!!!  Plantatii naturale. Peisagism contemporan. 1059784619 
Aceasta amenajare naturista e ceea ce-mi doresc eu in gradina mea din spate. Pozele puse de tine in acest sens, mi-au incarcat, pozitiv, sufletul si mintea! Este, ceea ce inseamna, pentru mine, NATURA - Gradina lui Dumnezeu!
De aceea, astept cu nerabdare etapele de amenajare a unei astfel de gradini, precum si plantele recomandate.

Geo, rose si alte plante fitoase create, in mare parte, de om, isi pot gasi si ele locul printre plantele astea minunate lasate de Dumnezeu. Eu am creat insule de de trandafiri si alte flori de cultura, iar in restul terenului (care e destul  pirat ) , printre pomi si arbusti fructiferi, voi planta florile Domnului.
Sus In jos
Karla

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. Icon_minitimeLun Mar 17, 2014 12:28 pm

Pai si eu am plantat scaieti in gradina mea, dar sunt diferiti de scaietii din flora spontana (nici cei din poze de altfel).
Sunt plante innobilate (daca vrei) de catre cercetarea botanica, la fel cum din trandafirul salbatic s-a ajuns azi la plantele opulente pe care le stim...

O sa o fac, Penelopa, cat de repede pot... e mult de scanat, ca de scris cateva explicatii nu e greu.
Sus In jos
bubu

Numarul mesajelor : 2033
Localizare : Bucuresti
Stare de spirit : in general buna
Data de inscriere : 09/06/2008

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. Icon_minitimeLun Mar 17, 2014 12:53 pm

Eu chiar la Pene si gradina ei m-am gandit cand am vazut subiectul  Very Happy .

Despre amenajarea din New York am vazut un reportaj tv, mi s-a parut foarte interesant
ce au facut acolo.
Sus In jos
geodezia

geodezia

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. Icon_minitimeLun Mar 17, 2014 3:33 pm

d-apoi domane iarta-ma la ce sa pun asa ceva in gradina mea mica cind din spatele gradini mele incepe cimpul si padurea si le gasesc pe toate acolo
de aia zic eu plictis
Sus In jos
penelopa

penelopa

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. Icon_minitimeMar Mar 18, 2014 12:50 pm

Si din spatele curtii mele incepe campul, dar e un camp cultivat cu grau sau porumb, iar padurea din apropiere e decorata cu foarte multe resturri menajere ... ca sa nu zic gunoi. affraid
Sus In jos
Doini

Numarul mesajelor : 4009
Localizare : Haga
Joburi/Distractii : visatul cu ochii deschisi
Stare de spirit : Zen
Data de inscriere : 09/03/2011

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. Icon_minitimeMar Mar 18, 2014 11:27 pm

Geo, harnicuta noastra  Plantatii naturale. Peisagism contemporan. 1059784619 
Ca sa intelegi si mai bine nevoia de readucere a "florilor Domnului" cum zice Pene, iti arat ce vedem noi (Karla si cu mine, fiind singurele de pe forum din afara tarii) pe aici, prin Occident:

Si cum pozele fac cat o mie de cuvinte..
Plantatii naturale. Peisagism contemporan. ImagePlantatii naturale. Peisagism contemporan. ImagePlantatii naturale. Peisagism contemporan. ImagePlantatii naturale. Peisagism contemporan. ImagePlantatii naturale. Peisagism contemporan. ImagePlantatii naturale. Peisagism contemporan. Image
Plantatii naturale. Peisagism contemporan. ImagePlantatii naturale. Peisagism contemporan. Image

O serva te rog campurile! Nici pic de ciuline, de maracine, de ceva care sa aduca naturaletea..

Aici in Olanda, vezi pe margine drumurilor "salbatice" departe de oameni, si de localitati, vezi tufe de narcise, de zambile.. De fel de fel de flori, numai ciulini sau maracini nu vezi.
Sa sti ca eu ma intreb cine le-a planta.. Cum au ajuns acolo..
Nu vezi nici macar un fir de rapita! Nimic! 
E absolut normal ca cei care iubesc frumusetea natirii sa aprecieze astfel de proiescte. 

Am fost si eu cu masina prin Europa, cand locuiam inca in tara. Si am vazut diferenta dintre noi si Ungaria.. Sa sti ca am fost trista! 
De ce la ei se poate, si la noi nu? 
Aici ma refer doar la civilizatie, la faptul ca ei nu arunca resturile de la fast food pe geamul masinii..
De ce la ei pe marginea drumului este iarba verde iar la noi cresc balari?

Dar sa sti, ca acelasi lucru il spun si cand intru in Belgia!
De ce in Olanda nu sunt maracini si boscheti pe marginea autostrazilor, dar la ei sunt? 

Depinde si de oameni.. Si de gradul lor de imagine, de civilizatie.

Dar ca sa nu stric frumusete de topic, voi atasa pozele facute astazi din amsina, intr-un album de pe sunphoto.

Va pup!

Iar tie Karla, iti multumesc oentru generozitate, pentru timpul dedicat scanari
Or si traducerilor acestei carti, care mie una, sti bine ca imi ajuta enorm!
Sus In jos
Doini

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. Icon_minitimeMar Mar 18, 2014 11:30 pm

Hmm am facut o gramada de greseli, si nu le pot corecta    Embarassed 

Sper ca intelegeti ce am tastat si sa ma scuzati, va rog!  Plantatii naturale. Peisagism contemporan. 1059784619
Sus In jos
leonor

leonor

Numarul mesajelor : 1070
Joburi/Distractii : florile
Stare de spirit : optimista
Data de inscriere : 13/02/2012

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. Icon_minitimeMier Mar 19, 2014 9:28 am

Te scuzam Laughing Plantatii naturale. Peisagism contemporan. 1059784619 
Sus In jos
Karla

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. Icon_minitimeMier Mar 19, 2014 11:29 am

Ei da, Doini, asa e cum zici...
Tristetea asta am cunoscut-o si eu...

Cand am descoperit de exemplu, ca taranul occidental, (acela atat de dispretuit la noi care cica nu mai are traditii si e vai de capul lui) inainte de a-si scoate turmele primavara la pascut se apuca intai si primeneste natura: curata izvoarele, taie ciulinii, elimina tufisurile uscate...
Am un vecin care creste vaci normande; am trecut ieri cu masina pe langa pajistea lui: curatase totul, terenul, iazul, taiase iarba ca sa creasca una proaspata, mai mare dragul.

Ne-au indus in Romania numai tampenii in mentalul colectiv, cum ca nimeni nu mai e ca taranul roman, pastrator de traditii, atasat de pamant...
In realitate, cu cat o tara e mai avansata (din toate punctele de vedere: civilizatie, economie etc) cu atat e mai atasata de traditii, de istorie, de patrimoniu, cu atat mai bine le intretine, intrucat pe baza acestora s-a construit.

Sus In jos
Doini

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. Icon_minitimeMier Mar 19, 2014 2:32 pm

Am pus pozele de care pomeneam aseara, in acest album.

http://doini.sunphoto.ro/Olanda_din_masina

Pe alocuri, am mai si comentat cate ceva.. Faprul ca aici, in satele lor, exista trotuare pe strada, iar la noi, nici macar atat. Sunt calcatii oamenii de TIR-uri, pentru ca sunt nevoiti sa mearga pe marginea "soselelor Europene"  What a Face 
Priviti va rog ograzile lor, acea poza unde se poate vedea oaia cu mieluseii..

Am comentat la o poza si "iarba verde de acasa" era un cantec romanesc. Evident nu se referea la iarba de pe camp, pentru ca aceea lipseste cu desavarsire..

Sper sa nu fiu inteleasa gresit! Imi iubesc tara, imi este dor de locurile mele, de Delta, de mare, de munte.. De padurile de langa sat, dar nu de tonele de materiale de construsctii aruncate in ea, de pomii taiati de tigani, de gropile uriase facute tot de tiganii care vindeau pamantul din padure cu caruta, nu imi este dor de gropi, de mizerie, de campul din fata fostei mele case, care era un teren particular si de rugamintile si umilintele pe care trebuia sa le inghit, ca sa-l conving pe propietar ca primavara sa ma lase pe banii mei sa ar pamantul pentru ca ma cotropeau semintele buruienilor aduse de vant, de tantari, de faptul ca nu aveam cum sa intorc masina pe drumul de servitute, pentru ca acestea erau uriase..
Sus In jos
penelopa

penelopa

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. Icon_minitimeMier Mar 19, 2014 3:45 pm

Talentul cel mai evident al romanului este acela de a ... critica! Critica tot ce vede in curtea altuia, fara sa se uite in curtea lui. Intotdeauna stie ce trebuie sa faca alti, mai putin ce trebuie sa faca el!
Intotdeauna parerea lui e cea mai buna si corecta! Nu gandesti si nu simti la fel ca el, esti impotriva lui.
Ne plangem toti de gunoaiele aruncate peste tot, dar nu facem nimic pentru a pastra curatenia.
Ma uit la satul asta, in care locuiesc de 11 ani, cata mizerie este si nimanui nu-i pasa!!!
Pe strada principala, in locurile unde sunt statiile de masini, santurile sunt pline de gunoaie: ambalaje de diferite dulciuri, paharute de plastic de unica folosinta, peturi de 0,5 l, resturi de tigari  etc.... si asta, in conditiile in care trece "Gunoiul" o data pe saptamana  pale  Daca ii spui sateanului care, de altfel, isi scoate tomberonul la poarta, iti raspunde ofensat ca nu e gunoiul lui, ca e facut de cei care stau in statie  What a Face 
Imi aduc aminte ca, in copilarie, trecea primarul satului, primavara, pe la toate curtile, spunand oamenilor sa faca curat la strada in dreptul curtilor lor, sa varuiasca gardul, sa curete pomii etc., altfel dadea amenzi celor care se sustrageau de la aceste obligatii cetatenesti.
Acum, am fost la primar sa ma plang de mizeria pe care trebuie s-o "admir" in fiecare dimineata asteptand autobuzul si mi-a zis ca nu-si permite sa atraga atentia oamenilor si nici amenzi sa dea, ca cine il mai alege pe el primar in mandatul urmator  scratch 
In padurea de la marginea satului iti este sila sa intri, riscand sa calci in tot felul de gunoaie, ca asa stie sa faca taranul emancipat din metropola capitalei ... sa duca gunoiul in padure.
Fosele septice vidanjate sunt deversate ...pe camp  affraid 
Mai poti admira, Geo, Natura astfel intinata????
Sus In jos
ghana

ghana

Numarul mesajelor : 294
Localizare : Botosani
Stare de spirit : se poate si mai bine
Data de inscriere : 05/07/2013

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. Icon_minitimeJoi Mar 20, 2014 12:48 am

La noi campurile sunt curatate de uscaciuni dand foc si creand adevarate dezastre. Acum doua zile, ma uitam cum campul din apropiere a ars cateva ore bune, cu flacari uriase, pompierii neputand sa faca fata .
Sus In jos
Karla

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. Icon_minitimeVin Mar 21, 2014 8:29 pm

Exista un sat pe valea Loarei care a fost declarat "gradina remarcabila" (e un label care se acorda gradinilor).
Satul respectiv a primit labelul, intr-atat locuitorii se preocupa de estetica (iar trandafirii sunt la loc de onoare pe valea Loarei, intrucat limonurile fluviului le sunt foarte favorabile).

Am zis ca in iunie fac si eu o vizita satului respectiv, e si un festival al trandafirilor care se organizeaza.
Cateva imagini:

https://www.youtube.com/watch?v=otU2oYPGUXE

Sus In jos
Karla

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. Icon_minitimeLun Mar 31, 2014 11:11 am

Tehnica plantelor repetate

Se utilizeaza pentru masive deja existente, spatii deja plantate insa care nu sunt satisfacatoare din punct de vedere estetic.
Pentru a crea impresia de ritm si unitate se plaseaza la intervale regulate un grup de plante alese special pentru calitatile lor decorative. Rolul lor este de a atrage si ghida privirea,  altfel plantatiile in masa ar da impresia unui grup monolitic tern si fara caracter.

Exemplu de grup de plante repetate (Maximilianpark, Germania) :

Plantatii naturale. Peisagism contemporan. Jztf1k

Plantele repetitive sunt deci alese astfel incat un maximum de rubrici din tabel sa fie completate :

Gri-Lilas : perioada de inflorire
Verzui : frunzisuri interesante
Bej-kaki : structura interesanta (planta arhitecturala, tije decorative, inflorire de graminee).

Aceasta este partea cea mai dificila in plantatia contemporana. Plantele cu efect vizual aparte trebuie alese in functie de sol si climat astfel incat conditia intretinerii minime sa fie respectata. Ele trebuie sa aiba o personalitate bine afirmata, sa prezinte interes sezonier cat se poate de lung si sa se oflileasca discret si cu gratie.

Odata alegerea plantelor repetitive efectuata, urmeaza diseminarea acestora in masive.
Tot Maximilianpark:

Plantatii naturale. Peisagism contemporan. 2mcvc79
Sus In jos
Karla

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. Icon_minitimeLun Mar 31, 2014 11:17 am

Tehnica plantarii in matrice

In natura, numeroase spatii sunt constituite dintr-un numar mic de specii care formeaza esentialul biomasei, aceasta fiind punctata de specii care se remarca din punct de vedere vizual insa sunt mai putin importante cantitativ.

Numim “matrice” grupul de specii care formeaza baza biomasei. Aceste plante care constituie matricea plantatiei trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici :
-discrete din punct de vedere vizual
-sa acopere solul (sa disimuleze suprafata)
-sa fie prezentabile in permanenta
-sa aiba o structura foarte buna, sa nu se lase la pamant  atunci cand interesul sezonier a trecut

Pentru plantarea in matrice gramineele ofera o alegere evidenta (exista varietati care se completeaza reciproc care dau un aspect foarte natural).

Exemplul cel mai simplu : o portiune din High Line, New York :

Plantatii naturale. Peisagism contemporan. 28ro4jm

Matricea e deci alcatuita din doua graminee (Panicum “Shenandoah” si Sporobolus heterolepsis) in care s-au plantat pe ici pe colo rudbeckia subtomentosa (galben) si o achillea alba. Efectul obtinut e cat se poate de natural, ca si cum plantele ar fi invadat singure fosta cale ferata…

Un exemplu mai sofisticat, gradina van Veggel (Olanda) de unde Doini o sa ne aduca poze la vara :

Plantatii naturale. Peisagism contemporan. 29q1jed

Plantatii naturale. Peisagism contemporan. 2wr255l

Sus In jos
Karla

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. Icon_minitimeLun Mar 31, 2014 11:23 am

O lista cu cele mai bune plante care pot constitui o matrice:

Plantatii naturale. Peisagism contemporan. 25hg2g6

Cat despre realizarea practica a acestor tehnici, se procedeaza ca la plantarile in masa: se calcularea nr. de plante necesare in functie de metri patrati alocati, se delimiteaza terenul, etc etc…

Plantatii naturale. Peisagism contemporan. 24wg6s5

Plantatii naturale. Peisagism contemporan. 33yt5xw

Sper sa fie suficient de clar, ca am scris succint... daca nu se intelege ceva, puneti intrebarea...
Sus In jos
geodezia

geodezia

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. Icon_minitimeMar Apr 01, 2014 3:36 pm

an vina esta noastra exact cum spunema cind am fost la hungaria
ordonat frumos chiar si mama natura era ordonata cind treci al noi parca e dat cu bomba atomica nucleara etc
acum la mine mi-au scos pomisorii mei -pusesem si eu un prun un par si un visin - si au pus de la primarie pruni ..asta e daca consiliul judetean a facut drumu primaria a taiat tot ce a fost pom pe marginea drumului si a plantat pomi cumparati de ei
na zic tot raul spre bine ca unii pruni erau cam mari eu ii stiam de 25 de ani
acu si ce e vechi e rau asa ca de pusera puieti care vor face fructe peste 7 ani
saracu popa avea vreo 20 de pomi pusi pe toti ii taiara -anu trecut trecusera pe rod
mama nu indrazneste nimeni sa ii dea telefon sa ii spuna
Sus In jos
Myosotis
Admin
Myosotis

Numarul mesajelor : 5257
Joburi/Distractii : mainile-n pamant pan' la coate
Stare de spirit : tot inainte !!!
Data de inscriere : 21/01/2008

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. Icon_minitimeVin Mai 23, 2014 4:59 pm

Inca sunt in cautare de surse de finante. Ne-a spus Karla, la un moment dat, referitor la trandafirii de dulceata, ca ar fi bine sa ii combinam si cu alte plante. Sa facem o gradina de vizitat, decat sa ne axam strict pe dulceata/sirop.
Acum, eu am apucat de-am insirat dulcetarii pe randuri. Ii mai pot muta in toamna. Ma tot gandesc la cum/cu ce sa-i combin. Stau rau cu imaginatia si si mai rau cu timpul (de documentare).
O gradina "publica" ar trebui sa aiba un soi de traseu (alei care sa te ghideze catre anumite puncte) si macar una-doua zone de relaxare (bancute, ceva) cred eu. Sau un loc de odihna, una doua banci la umbra, pur si simplu si un mic loc unde sa poata servi un sandvis, sa bea un suc. Uite acu ca scriu imi dau seama ca imi trebuie grup sanitar - asta e o chestie nashpa (din cauza banilor).
Zona in care am pus trandafirii de dulceata este un loc liber (cam 500mp) dincolo de livada. Toata aceasta bucata (livada plus trandafiri) are cam 1000mp, e separata de casa printr-un gard (darapanat  clown  dar este)
Exista o poarta mare care da in strada si ar fi buna ca intrare pentru musafiri. Nu prea reusesc sa fac un plan. Ar trebui sa fie ceva care sa nu necesite prea multe finante. Sa fac lucrarea in etape, in doi, trei ani.
Ma gandesc la un program "Duminica la tara" sau ceva de genul. Sa primesc musafiri care sa viziteze gradina, eventual sa ofer o masa usoara la umbra pomilor/trandafirilor. Poate sa si vand ceva produse taranesti. Legume, oua, de prin curte.

Aveti vreo idee de amenajare ?
Sus In jos
Karla

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. Icon_minitimeVin Mai 23, 2014 6:48 pm

Ce bine ca te-ai gandit la asta Myo. Conteaza pe mine sa te ajut cu orice.

Cu asociatiile de plante te pot ajuta eu fara probleme.
Iti trebuie, bineinteles, un traseu si cateva puncte de relaxare. Doua trei bancute, eventual o peluza pentru cei care vor sa picnicheze.
Nu trebuie sa oferi o masa neaparat, ci sa ai un punct in care cei care te viziteaza sa poate gusta din bunataturile pe care le vinzi (ca sa le poate cumpara dupa aceea) eventual un sandvis, o clatita, o inghetata. Poti vinde orice produse de ferma, bineinteles. Cateva masute de lemn rustice, si cativa butuci de lemn pe care sa te asezi.

Trebuie sa faci in cazul asta o gradina campagnarda, ceea ce e avantajos din cpunct de vedere financiar, insa trebuie sa-ti pui sotul la bricolat.

Toate produsele trebuie sa fie in cazul asta autentice, de la apa minerala, la paine... ai vreun brutar in imprejurimi (daca mai exista la noi? daca nu, si asta e o idee de afacere...)

Toalete, daca ale tale sunt situate in exterior, poti sa le extinzi si atata tot...
Daca faci o gradina de ferma sau de productie vegetala, va trebui sa amenajezi si o gradina de legume dupa regulile artei. Adica una vizitabila, in care sa combini legumele cu florile care le protejeaza... te pot ajuta fara probleme.

Ce tip de sol ai, deja?
Sus In jos
Karla

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. Icon_minitimeVin Mai 23, 2014 7:06 pm

Si apoi, ti-ar trebui un careu cu plante aromatice si un colt de prerie inflorita naturala pentru a mentine insectele utile ( e ca aceea pe care ti-am trimis-o, cutia aceea de seminte). Exista si la kilogram...
Sus In jos
Continut sponsorizat

MesajSubiect: Re: Plantatii naturale. Peisagism contemporan.   Plantatii naturale. Peisagism contemporan. Icon_minitime

Sus In jos

Plantatii naturale. Peisagism contemporan.
Sus 
Pagina 1 din 2Mergi la pagina : 1, 2  Urmatorul

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Clubul gradinarilor :: In gradina :: Amenajari-
Mergi direct la: