O alternativa originala la gardurile despartitoare clasice:
Se utilizeaza lemn de castan, alun sau orice ramura suficient de flexibila de diametru destul de fin (1,5-2 cm). Secretul unei ondulari reusite rezida si in umiditatea lemnului respectiv.
Pentru o reusita totala e nevoie ca lemnul sa fie verde, adica proaspat taiat inca plin de seva. Astfel, fibrele se vor indoi cu usurinta in forma dorita. Daca ramurile sunt prea uscate, lasati-le in apa timp de o noapte, va fi astfel si mai usor sa bateti cuiele. In schimb, trebuie bine stranse fixatiile de sârma pentru ca diametrul lemnului scade pe masura ce acesta se usuca.
Etapele realizarii:
1. Realizarea osaturii:
Infingeti vertical in sol la fiecare 60 cm un pichet de lemn (castan de ex.) de 120 cm inaltime, lasand 80 cm in afara solului. Utilizati un harlet ingust eventual, daca solul e prea dur.
Cele 3 bare orizontale se leaga cu sarma la 10, 50 si 70 cm.
2. Realizarea ogivelor:
Fixati vertical cu sarma la fiecare 40 cm ramurile inca verzi. Partile superioare strangeti-le doua cate doua inainte de a le fixa pe a treia bara. (cea de sus).
3. Consolidarea structurii:
In fiecare dreptunghi format inserati in diagonala o creanga taiata la dimensiunea care trebuie si bateti-o in cuie. Ea o sa serveasca de contrafort marind rigiditatea barierei, va infrumuseta ogivele si va da ritm gardutului.