Clubul gradinarilor
Bine ati venit !
Haideti sa vorbim despre gradinile noastre !
Clubul gradinarilor
Bine ati venit !
Haideti sa vorbim despre gradinile noastre !
Clubul gradinarilor
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Clubul gradinarilor

Grebla, sapa si urzica fac gradina frumusica !
 
Portal*AcasaUltimele imaginiÎnregistrareConectare

 

 Orhidee

In jos 
5 participanți
AutorMesaj
Karla




Numarul mesajelor : 2635
Localizare : France
Joburi/Distractii : literatura, istorie, calatorii
Stare de spirit : vesela
Data de inscriere : 22/03/2011

Orhidee Empty
MesajSubiect: Orhidee   Orhidee Icon_minitimeVin Noi 01, 2013 2:43 pm

Publicul larg cunoaste doar orhideele phalaenopsis care sunt plante minunate, inflorite tot timpul anului, insa exista si alte varietati remarcabile.

text:  Philippe Leconfle, pepinierist la Boissy-Saint-Léger (pépinières Vacherot&Leconfle)



Orhidee pentru incepatori

1) Paphiopedilum (Raisin Glory) pentru originalitate;
Orhidee Qkna



Acest hibrid nou are frunzisul intens marmorat cu reversul bordo; dezvolta doua tije florale de 30-40 cm purtând fiecare o floare de 10 cm de o incredibila culoare visiniu stralucitor.
Aceasta orhidee apreciaza un minimum de 18°C si un loc luminos. Udati o data pe saptamana cu apa care poate fi usor calcaroasa. Schimbati substratul in fiecare an intrucât cel vechi devine prea acid in timp pentru ea.
Ingrijita astfel, planta va inflori la fiecare 7-9 luni timp de 4-6 saptamani.

2) Dendrobium phalaenopsis (Anna) pentru somptuozitate;

Orhidee S439


Flori roz de Tyr de 7 cm diametru  si tijele de 60 cm inaltime. necesita multa lumina si cel putin 20-22 °C. udati o data pe saptamana. Taiati tija ofilita si lasati-o sa se odihneasca (cu udare la 15 zile) pâna la aparitia de lastari noi. Se plaseaza vara in gradina. Intretinuta astfel, planta va inflori tot timpul anului timp de 4-8 saptamani.

3) Phalaenopsis (Brother Love Sand), pentru gratie;

Orhidee Fu0c


Una dintre orhideele clasice insa suficient de originala prin aspectul sau. Se cultiva in interior fara prea mult soare, fara udari excesive si cu ingrasamant la fiecare 15 zile. Din pacate, planta nu are o perioada ciclica de inflorire precisa. Tijele se dezvolta si poarta flori timp de mai multe luni. Nu le taiati, unele redau flori.

4) Cymbidium x hybridum,

Orhidee Y368



O orhidee care poate deveni foarte inalta chiar si in maini de debutant. se cultiva afara in timpul verii. Inaintea primelor ingheturi trebuie bagata in casa si plasata la 1 m de fereastra. Udati o data pe saptamana cu ingrasamant lichid. perioada sa de inflorire: ianuarie-iunie. Tijele se maturizeaza pe rând,  ceea ce da o inflorire de lunga durata.

5) Oncidium (Sweet Sugar)

Orhidee Enhc

Unele Oncidium sunt parfumate (ca Sweet Cherry Baby care miroase a vanilie) si devin impozante atingând chiar 1,5 m inaltime.
Tijele ramificate poarta o multitudine de flori galbene de 4 cm diametru de unde numele de "ploaie de aur". Planta necesita multa lumina iarna iar in timpul verii trebuie plasata afara, la umbra. Ingriita astfel, planta va inflori in fiecare primavara timp de 4-6 saptamani.


Ultima editare efectuata de catre Karla in Vin Noi 01, 2013 5:41 pm, editata de 1 ori
Sus In jos
Karla




Numarul mesajelor : 2635
Localizare : France
Joburi/Distractii : literatura, istorie, calatorii
Stare de spirit : vesela
Data de inscriere : 22/03/2011

Orhidee Empty
MesajSubiect: Re: Orhidee   Orhidee Icon_minitimeVin Noi 01, 2013 2:50 pm

Cum le ingrijim pentru a avea un maximum de flori?

Exista un adevarat hiatus intre perceptia pe care o avem despre orhidee (plante considerate fragile) si realitate: in fapt sunt plante solide care infloresc si in maini inexperimentate.

ustensile necesare:  stropitoare, vaporizator, tutori, pahare transparente, bricheta, secator, ingrasaminte.

Udatul orhideelor:

Orhidee Ywxa


Cand radacinile se albesc e semn plantei incepe sa-i fie sete. Umpleti vasul decorativ cu apa de la robinet si lasati-le sa se umezeasca cel putin 1 minut. Veti observa ca radacinile re-înverzesc, semn ca planta se rehidrateaza. Udati in functie de culoarea radacinilor. Evitati excesul de apa, udati doar cand radacinile sunt alb-gri.

Adaosul de ingrasaminte:

Orhidee 7qkx


Puteti pulveriza ingrasamantul pe radacini sau puteti inmuia paharul transparent in apa in care ati diluat ingrasamantul (operatie de efectuat la fiecare 2 saptamani). Utilizati un ingrasamant special orhidee. Ideal e sa aveti doua tipuri de ingrasamant: unul pentru frunze si celalalt pentru flori. Dupa incetarea infloririi nu adaugati ingrasamant timp de mai multe saptamani: respectati-i astfel perioada de odihna.

Taiatul radacinilor:

Orhidee Hiwj


E normal ca o parte a radacinilor sa se usuce, e ciclul natural al plantei. Taiati-le pe cele care au devenit prea moi din cauza excesului de apa. taiati cu un secator sau chiar cu mana, insa nu va atingeti de radacinile carnoase, cu extremitatile lucioase in verde-viu, acestea sunt radacini in activitate.

Eliminarea florilor ofilite:

Orhidee Xzva


Florile incep sa se ofileasca incepând de la baza tijei florale. Nu e nevoie sa le lasati pe tija, intrucat sunt adevarate cuiburi de paraziti.
Eliminati in regula generala tot ce e ofilit, uscat, deteriorat. Nu lasati niciun atac de insecte sa se propage.

Eliminarea frunzelor ingalbenite:

Orhidee 00k9


Din cand in cand frunzele cele mai vechi se ingalbenesc. E normal, insa cateodata acesta poate fi semnalul unui exces de apa (in acest caz ele devin mai degraba brune). Eliminati-le pentru a diminua riscul de mucegaiuri. Trageti de frunza cu o miscare brusca, smulgand-o de la baza insa fara a afecta radacinile din jur.

Curatatul frunzelor:

Orhidee T6cg


E normal ca frunzele sa se pateze de alb daca pulverizati apa sau le faceti baie, mai ales daca apa contine calcar. Curatati-le cu mâna, pur si simplu. Nu utilizati niciodata produse lustrante pentru plante de interior.


Bine de stiut:  frunzele de phalaenopsis sunt sensibile la arsurile soarelui/ daca lasati prea des ferestrele deschise si frunzele expuse, razele soarelui vor arde epiderma. In cazul acesta nu mai e nimic de facut, frunza nu va mai reînverzi.
Nu schimbati vasul transparent decat atunci cand planta devine prea mare si radacinile ies pe dinafara.



Orhidee 80ak


Ultima editare efectuata de catre Karla in Vin Noi 01, 2013 3:15 pm, editata de 1 ori
Sus In jos
Karla




Numarul mesajelor : 2635
Localizare : France
Joburi/Distractii : literatura, istorie, calatorii
Stare de spirit : vesela
Data de inscriere : 22/03/2011

Orhidee Empty
MesajSubiect: Re: Orhidee   Orhidee Icon_minitimeVin Noi 01, 2013 3:07 pm

Cum schimbam substratul si vasul transparent ?(de facut in fiecare an)

1. Aleg substratul adaptat: ideal ar fi sa ne furnizam la un specialist in orhidee care va poate propune un amestec ideal, lejer, drenant si sanatos. Daca ati decis sa cumparati substratul din comert, spalati-l in prealabil cu apa pentru a-l debarasa de praf si resturi care ar retine prea multa apa.
Orhidee Jdjp



2. Depotez si indepartez substratul vechi: cu timpul, substratul incepe sa se descompuna si nu mai e suficient de drenant. Plasati degetele intre radacini, substratul va cadea singur. Aruncati-l peste compost.
Orhidee Gv6t



3.Dezinfectati lamele secatorului: plasati secatorul sub flacara unei brichete, virusii si bacteriile vor fi astfel distrusi. Asteptati ca lamele sa fie reci inainte de a taia.
Orhidee Npuk



4.Suprim tot ce e uscat: radacini stricate, uscate, ramolite, toate trebuie eliminate. Nu pastrati decat radacinile carnoase, cu varfurile verde viu, semn de activitate.
Orhidee Dpvx



5.Aleg un vas adecvat: nu e nevoie de un pahar prea mare. Adesea vechiul pahar poate fi  refolosit, mai ales daca ati taiat destule radacini.
Orhidee 80hr



6. Rempotez: indata radacinile in pahar, le acopar cu substratul umidificat cu o zi inainte. Substratul se taseaza bine. Nu va fie frica sa apasati. Operatia e corecta in momentul in care planta nu mai misca in paharul plin.
Orhidee B83k



7. Verific: Pentru a fi sigur ca rempotajul a fost efectuat corect, ridicati paharul tinand de frunzele plantei; daca planta iese din pahar, mai trebuie inca adaugat substrat si tasat mai bine.
Orhidee X2rd



8. Aleg un cache-pot: acesta  are un rol decorativ. El asigura in plus stabilitatea plantei si impiedica algele sa se multiplice (din cauza luminii) pe peretii paharului din plastic transparent. Alegeti un cache-pot adaptat formei si culorii orhideei.
Orhidee Vgqx



carti de citit: Petit Larousse des orchidées, françoise et Philippe Lecoufle, 384 pag. 500 photo, ed. Larousse.

adrese:
Lorchidee.fr
chateauvascoeuil.com

asociatii:
Société française d'orchidofilie
SFO-asso.com
Sus In jos
Doini




Numarul mesajelor : 4009
Localizare : Haga
Joburi/Distractii : visatul cu ochii deschisi
Stare de spirit : Zen
Data de inscriere : 09/03/2011

Orhidee Empty
MesajSubiect: Re: Orhidee   Orhidee Icon_minitimeVin Noi 01, 2013 4:25 pm

Iti multumim frumos Karla Orhidee 1059784619  Sunt sfaturi si informati utile si bine de retinut pentru oricine are sau isi doreste orhidee.

Scrie cumva in articolul original despre cantitatea de ingrasamant folosit? Am citit ca iubitorii/crescatorii de orhidee recomanda sa se foloseasca jumatate din cantitatea recomandata de producator. Lucru pe care inca nu am inteles de ce Rolling Eyes 

De retinut: ca sunt multe specii si unele au nevoi diferite. Phalaenopsis se pare ca ar fi cel mai usor de ingrijit, si de asemenea este recomandata pentru incepatori.
Eu, nu am tinut cont de aceste sfaturi, si intr-un timp foarte scurt am strans 9 speci diferite, cu nevoi care mai decare mai diferite. 
De exemplu Cymbidium, care iubeste racoarea, si daca poate fi tinut undeva afara pana toamna tarziu, garanteaza noi cresteri florale. Se pare ca acest soi este unul dintre cel mai pretentios, avand nevoie de diferenta de temperatura, ca sa reinfloreasca. Sunt iubitori de orhidee care asteapta de peste 4 ani o reinflorire...
Vanda, este o mare iubitoare de lumina. Zilnic are nevoie de "dus" . De asemenea si frunzele au nevoie de pulverizari zilnice, iar vara, si de cate doua ori pe zi.  Nu se tine in substrat. Ideal este sa fie tinuta intr-o vaza transparenta, pentru ca radacinile ei au nevoie de lumina, sau agatata intr-un cos, care sa-i permita radacinilor sa fie libere. Umiditatea aerului pentru Vanda trebuie sa fie intre  70-80% , lucru greu de obtinut usor. 

Sunt specii care nu suporta pulverizari pe frunze. Acesta este Zygopetalum.


Multumim inca o data pentru acest articol si pentru efort! Orhidee 1059784619
Sus In jos
Karla




Numarul mesajelor : 2635
Localizare : France
Joburi/Distractii : literatura, istorie, calatorii
Stare de spirit : vesela
Data de inscriere : 22/03/2011

Orhidee Empty
MesajSubiect: Despre ingrijirea orhideelor   Orhidee Icon_minitimeVin Noi 01, 2013 5:31 pm

Nu, nu scrie nimic despre cantitatea de ingrasamant. Insa din cate stiu eu, intotdeauna trebuie respectate dozele de pe eticheta, nici eu nu vad de ce ar trebui reduse la jumatate...
Despre Cymbidium se vorbeste in articol, cred ca autorul a ales dintre toate varietatile pe cele mai usor de intretinut de neprofesionisti.
Cine mai are informatii, va rog sa le transcrieti, eu sunt cu pluta. Dar din primavara imi fac si eu o colectie de orhidee, sa am cu ce ma consola in perioada asta... si-mi iau si perusi. Am zis.
Sus In jos
Myosotis
Admin
Myosotis


Numarul mesajelor : 5257
Localizare : Bucuresti
Joburi/Distractii : mainile-n pamant pan' la coate
Stare de spirit : tot inainte !!!
Data de inscriere : 21/01/2008

Orhidee Empty
MesajSubiect: Re: Orhidee   Orhidee Icon_minitimeSam Noi 09, 2013 12:17 am

Despre ingrasamant - se micsoreaza doza la un sfert din indicatii - daca folosesti ingrasamant universal sau pentru plante cu flori. Nu din cel specializat pentru orhidee.
Apoi, la orhidee nu stiu, dar la restul plantelor unii spun ca e mai bine sa dai ingrasamantul mai diluat, dar mai des. Adica, in loc sa pui o doza (cat o fi ea) o data la doua saptamani, pui o jumatate de doza o data la saptamana. 
Mai exista parerea ca oricum producatorii au tendinta de a indica doze maxime ca sa vanda cat mai mult.
Sus In jos
Doini




Numarul mesajelor : 4009
Localizare : Haga
Joburi/Distractii : visatul cu ochii deschisi
Stare de spirit : Zen
Data de inscriere : 09/03/2011

Orhidee Empty
MesajSubiect: Re: Orhidee   Orhidee Icon_minitimeSam Noi 09, 2013 12:55 am

Ai dreptate Myo. Ce citisem eu, nu este o chestie generala. Am intrebat si mi s-a raspuns exact asa cum ai explicat si tu. Doar in cazul in care folosesti un ingrasamant general. 

Eu folosesc unul pentru orhidee cu un compus de N5 P6 K7. In compozitie mai are si alti miconutrienti in cantitati foarte mici (bor, fier, magneziu, zinc si inca vreo doua.., dar nu le stiu acum). Am inteles ca este indicat pentru orhidee un K cu valori mai mari ca N-ul si P-ul.
Crescatorii de orhidee, indispensabil folosesc si Atonk si Vit.B1 fiola.
Eu aici nu am gasit in trei mari farmaci vit B1, dar mi-a adus un prieten. O folosesc pentru bolnavioarele cu radacinile franjurate de prostia pe care am facat-o cand le-am transplantat...
Nici Atonik nu am gasit in gradinari, iar aici inca nu am desoperit o farmacie fitosanitara...., dar am inteles ca se poate comanda si de pe internt.

P.s Ma bucur ca ai avut timp sa scri cateva randuri si la orhidee, mai noua mea pasiune drunken
Sus In jos
Doini




Numarul mesajelor : 4009
Localizare : Haga
Joburi/Distractii : visatul cu ochii deschisi
Stare de spirit : Zen
Data de inscriere : 09/03/2011

Orhidee Empty
MesajSubiect: Re: Orhidee   Orhidee Icon_minitimeSam Noi 09, 2013 2:21 am

Karla a scris:
.....din primavara imi fac si eu o colectie de orhidee, sa am cu ce ma consola in perioada asta... si-mi iau si perusi. Am zis.
Karla, sezonul lor acum incepe, asa ca poti incepe colectia incepand de maine dimineata, cand sper sa te duci sa-ti cumperi "printesa" bounce 
In curand raioanele gradinariilor vor fi pline de minunatii care mai de care... Minunat este ca multe sunt si parfumate Cattleya, Miltoniile, Oncidium sunt parfumate. Unele Phalaenopsis galbene (in general) sunt si ele parfumate. 
Pe mine ma imbata parfumul celor doua Miltonii. Usa baii sta deschisa si se simte parfumul pe tot holul. Nu exagerez deloc! Daca mergi in timpul zilei ( doar ziua au parfum) prin magazine si le vezi, te rog, baga-ti nasul intr-una si imi vei da draptate.

Ma bucur sa aflu ca iti vei lua perusi cheers  Te felicit applause
Sus In jos
Doini




Numarul mesajelor : 4009
Localizare : Haga
Joburi/Distractii : visatul cu ochii deschisi
Stare de spirit : Zen
Data de inscriere : 09/03/2011

Orhidee Empty
MesajSubiect: Re: Orhidee   Orhidee Icon_minitimeSam Noi 09, 2013 2:50 am

O simpla completare as avea referitor la substratul regasit in poza de mai sus.
Buretele este bine de evitat!!! (Aici sper sa ma sustina si doamna Stefana) Acesta se imbiba de apa, pastrand umezeala iar radacinile orhideelor nu vor asta! 
Asa cum scrie in articol, acesta trebuie sa fie drenant si sanatos. De schimbat de regula se schimba la doi ani... Si numai primavara sau pana la inceputul verii.  Sau atunci cand planta are radacinile bolnave sau suspectam asta, si este necesar sa intervenim, chiar daca astfel puteam compromite florile, dar salvam planta.

Eu am avut o situati cu buretele...
Radacinile unei miniute, dupa mai bine de o saptama de cand o cumparasem, inca avea radacinile verzi, un verde uratel (lucru care indica o umiditate ridicata in substrat) si nu intelegeam de ce nu se fac argintii ca celelalte luate o data cu ea. Am intors-o pe toate partile si atunci am observat ceva dubios. Era burete.
Radacinile aeriene erau sanatoase si "frumoase" si o parte din cele din substrat pareau "reparabile" asa ca am decis sa vars cu grija doar substratul de la suprafata, si cu o penseta mai lunga am scos buretele, care era chiar sub colet (adica moarte lenta, dar sigura) 
Operatiune cred ca a deranjat- o si strasat- o pe bibilica mea, dar vreau sa cred ca am salvat-o de la pierdere sigura...

Cele scrise mai sus, sunt din foarte mica mea expetienta, dar din multe nopti de lectura despre orhidee, plus intrebari puse direct unor colectionari pasionati.
Sus In jos
Doini




Numarul mesajelor : 4009
Localizare : Haga
Joburi/Distractii : visatul cu ochii deschisi
Stare de spirit : Zen
Data de inscriere : 09/03/2011

Orhidee Empty
MesajSubiect: Re: Orhidee   Orhidee Icon_minitimeSam Noi 09, 2013 3:10 am

In acest moment am o alta "problema" ultima miniuta luata ( saptamana asta) este pusa in muschi... Un alt supra absorbant.. Partea proasta la muschi, este da pe peretii paharului acesta se usuca si astfel unele radacini pot deveni argintii si ne duc in eroare..., pt ca muschiul de sub colet poate fi inca umed iar radacinile si coletul pot fi puse in mare peticol sa putrezeasca.
Maine voi schimba substratul cu scoarta maruntita.

Substratul ideal pt Phala ( normale, midi, mini) este scoarta si nimic in plus! Acesta tebuie sa fie potrivit dimensionat pentru oricare din cele mentionate. In cazul miniutelor, categoric unul maruntit. 
Din nefericire, nu de fiecare data gasim substrat pe dimensiuni, dar cu un patent sau un cleste, scoarta poate fi maruntita cheers
Sus In jos
Karla




Numarul mesajelor : 2635
Localizare : France
Joburi/Distractii : literatura, istorie, calatorii
Stare de spirit : vesela
Data de inscriere : 22/03/2011

Orhidee Empty
MesajSubiect: Re: Orhidee   Orhidee Icon_minitimeSam Noi 09, 2013 9:24 pm

E complicat ca nu am unde sa le tin... am santier pe o aripa a casei, asa ca ezit. De aceea am spus in primavara, cand sunt sigura ca scap de santier si-mi iau si o mobila pentru ele. Si o colivie pentru pasarele.
Sus In jos
stefana

stefana


Numarul mesajelor : 1443
Localizare : Bucuresti
Joburi/Distractii : Plantele si mersul pe jos
Stare de spirit : Fericirea vine din lucruri marunte
Data de inscriere : 08/06/2008

Orhidee Empty
MesajSubiect: Re: Orhidee   Orhidee Icon_minitimeDum Noi 10, 2013 10:13 am

Doini a scris:
In acest moment am o alta "problema" ultima miniuta luata ( saptamana asta) este pusa in muschi... Un alt supra absorbant..
Ai grija sa ii lasi o buna parte din vechiul muschi. Mai ales daca este mini, planta este obisnuita cu umezeala mare si daca schimbi brusc substratul radacinile fac greu trecerea.
Dupa o experienta negativa cu una mini (dupa ce i-am schimbat substratul incet-incet s-au uscat toate radacinile) , acum scot cu grija din "ghiveciul" cat un paharel de tuica baza si o invelesc in servetel (daca e prea umeda). Cam dupa o saptamana extrag o parte din muschiul din mijloc, de sub colet si o pun cu totul intr-un alt ghiveci (de la o fosta midi) in care am pus sphagnum proaspat. Ud numai prin pulverizare substratul.
Sus In jos
stefana

stefana


Numarul mesajelor : 1443
Localizare : Bucuresti
Joburi/Distractii : Plantele si mersul pe jos
Stare de spirit : Fericirea vine din lucruri marunte
Data de inscriere : 08/06/2008

Orhidee Empty
MesajSubiect: Re: Orhidee   Orhidee Icon_minitimeDum Noi 10, 2013 10:36 am

Asta este piticuta achizitionata ultima la care tocmai ii ameliorez substratul
Orhidee Th_DSC02266_zpsd9cd288c  Orhidee Th_DSC02267_zpsfdd820e7
Gata, noul ghivecel este taiat dintr-un pet de 500 ml Orhidee Th_DSC02268_zpsd4869653

Dupa cum se vede n-am avut rabdare o saptamana.
In principiu sphagnumul nu este asa periculos ca buretele, are si proprietati antibacteriene.
Sus In jos
Doini




Numarul mesajelor : 4009
Localizare : Haga
Joburi/Distractii : visatul cu ochii deschisi
Stare de spirit : Zen
Data de inscriere : 09/03/2011

Orhidee Empty
MesajSubiect: Re: Orhidee   Orhidee Icon_minitimeDum Noi 10, 2013 3:02 pm

Mda.., daca as fi stiut asta, as fi pastrat putin muschi in pahar..
Aseara am schimbat substartul celor doua miniute. Cea "veche" din discutia de mai sus, avea radacinile ude si muschiul de sub colet mustea..
Iar cea cumparata ieri de la reduceri (am o intreaga poveste cu reducerile de ieri) avea muschiul atat de uscat.. Pff saracuta miniuta. Mai avea un mot de radacina, restul erau uscate/putrezite. Sper s-o salvez..., sau mai bine spus sa reziste.
Asa arata... Imi cer scuze pentru calitatea pozelor Embarassed 
Orhidee Image


Orhidee Image


Orhidee Image
Sus In jos
ella06

ella06


Numarul mesajelor : 481
Localizare : dej jud cluj
Joburi/Distractii : distractii
Stare de spirit : vesela
Data de inscriere : 23/06/2013

Orhidee Empty
MesajSubiect: Re: Orhidee   Orhidee Icon_minitimeSam Ian 04, 2014 12:42 pm

Anul trecut mi am dorit ca anul acesta sa cumpar si eu orhidee ,dar m am gandit mai bine ca pana nu ma voi muta la casa nu are rost sa cumpar din lipsa de spatiu .Plantele care le am numai stiu cum sa le ingramadesc pe la geamuri si am zis decat sa nu am loc pentru ele mai bine astept sa ma mut si atunci o sa ma bucur si eu de frumusetea lor. Very Happy
Sus In jos
Doini




Numarul mesajelor : 4009
Localizare : Haga
Joburi/Distractii : visatul cu ochii deschisi
Stare de spirit : Zen
Data de inscriere : 09/03/2011

Orhidee Empty
MesajSubiect: Re: Orhidee   Orhidee Icon_minitimeSam Ian 04, 2014 10:11 pm

Te-ai gandit si ales bine. Este mai intelept sa astepti te muti la casa cea noua. Stresul mutarii le-ar da mult peste cap. Wink
Sus In jos
Doini




Numarul mesajelor : 4009
Localizare : Haga
Joburi/Distractii : visatul cu ochii deschisi
Stare de spirit : Zen
Data de inscriere : 09/03/2011

Orhidee Empty
MesajSubiect: Re: Orhidee   Orhidee Icon_minitimeMier Ian 29, 2014 12:00 am

Aceasta este mare si mai noua mea dorinta  lol! 
https://www.google.ro/#q=vanda+sanderiana (cea roz)

O pot comanda la cei de la Ter Laak, numai ca nu am cum sa ma deplasez sa o si iau  Orhidee 15195598 
Sus In jos
Doini




Numarul mesajelor : 4009
Localizare : Haga
Joburi/Distractii : visatul cu ochii deschisi
Stare de spirit : Zen
Data de inscriere : 09/03/2011

Orhidee Empty
MesajSubiect: Re: Orhidee   Orhidee Icon_minitimeJoi Mai 08, 2014 9:49 pm

Hai ca aici s-au pus praful :p
Sa va arat ce album frumos de Vanda si Dendrobium am descoperit.
Sti ca acum imi doresc Vanda specia botanica? :p
Sus In jos
Continut sponsorizat





Orhidee Empty
MesajSubiect: Re: Orhidee   Orhidee Icon_minitime

Sus In jos
 
Orhidee
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Clubul gradinarilor :: Terasa si balcon :: Orhidaceae-
Mergi direct la: