| Langa Neajlov | |
|
+22Dana Caras costieanuconstantin aura leonor laurabv gabriela60 doinabacau geodezia popescugp Tinkerbell bubu georgiana Marga doina Carina penelopa Doini Karla stefana sicamin Vernil Myosotis 26 participanți |
|
Autor | Mesaj |
---|
Karla
Numarul mesajelor : 2635 Localizare : France Joburi/Distractii : literatura, istorie, calatorii Stare de spirit : vesela Data de inscriere : 22/03/2011
| |
| |
Karla
Numarul mesajelor : 2635 Localizare : France Joburi/Distractii : literatura, istorie, calatorii Stare de spirit : vesela Data de inscriere : 22/03/2011
| Subiect: Re: Langa Neajlov Lun Iul 22, 2013 10:29 am | |
| Iata-le: un mini-câmp de lavanda intr-un spatiu inchis. (Bineinteles, nu esti obligata sa faci la fel de sofisticat, nici nu ar arata bine intr-o gradina campagnarda, e de "furat" doar ideea pietrisului si a delimitarii spatiului): [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]Inca ceva: lavanda se poate planta mai des decat in imaginile de mai sus, ca sa formeze siruri, ca in Provence ( in gradina aceasta -Jardins Agapanthe din Normandia- lavanda a fost plantata mai rar pentru a lasa loc pentru scaune... in spatiul acesta se organizeaza concerte de pian sau altele, iar scaunele spectatorilor se aseaza intre tufe, pentru auditii parfumate). Modul de plantare provensal traditional e acesta: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] | |
|
| |
popescugp
Numarul mesajelor : 503 Localizare : Medgidia Joburi/Distractii : pensionar Stare de spirit : optimist Data de inscriere : 29/03/2013
| Subiect: Re: Langa Neajlov Lun Iul 22, 2013 11:12 pm | |
| Ce culori frumoase;albinele sunt cele mai fericite pentru lavanda. | |
|
| |
Myosotis Admin
Numarul mesajelor : 5257 Localizare : Bucuresti Joburi/Distractii : mainile-n pamant pan' la coate Stare de spirit : tot inainte !!! Data de inscriere : 21/01/2008
| Subiect: Re: Langa Neajlov Mar Iul 23, 2013 12:05 am | |
| - Karla a scris:
- Myosotis a scris:
- Ar trebui sa scriu la gradini imaginare........ in lanul cu trandafiri (sau roze cum le zice Geo) ma gandesc sa intercalez randuri de lavanda sau fac intr-o curte rozeria si intr-una lavanderia ha ? cum sa fac ?
Deocamdata n-am decat o lavanda mica-mica. Am avut-o prinsa de anul trecut, intr-un ghiveci. Am pus-o in pamant. Vad ca-i place locul. Daca se ridica frumos o sa cumpar mai multe. Separate, Myo... O sa-ti scanez niste poze de la o gradina care contine un mini-camp de lavanda. Multumesc. Uite imi vine ideeea ca ar fi bun un poster din ala cat peretele cu un camp de lavanda "Auditie parfumata " - ce frumos. Probabil din cauza de scaune este tinuta si asa mica de inaltime. Ori este un soi pitic. La mine in mod sigur va fi ceva "dezorganizat" ca in ultima imagine (mai putin casa) | |
|
| |
laurabv
Numarul mesajelor : 1123 Data de inscriere : 22/11/2011
| Subiect: Re: Langa Neajlov Sam Iul 27, 2013 12:13 pm | |
| Eu am pus in primavara 3 plicuri de seminte la germinat, acum sunt plante mititele, dar daca ma invrednicesc sa le mut in ghivece mai mari, pana in toamna cred ca pot sa le ut in pamant afara. Eu am avut o tentativa sa incerc o cultura de lavanda dar i-a trecut, deocamdata... [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] | |
|
| |
popescugp
Numarul mesajelor : 503 Localizare : Medgidia Joburi/Distractii : pensionar Stare de spirit : optimist Data de inscriere : 29/03/2013
| Subiect: Re: Langa Neajlov Dum Iul 28, 2013 2:46 pm | |
| Laurabv,lavanda stiu ca este cultura anuala si se seamna in primavara la noi; nu stiu daca este multianuala ca lucerna | |
|
| |
laurabv
| Subiect: Re: Langa Neajlov Dum Iul 28, 2013 8:25 pm | |
| Sigur e planta perena .... | |
|
| |
Myosotis Admin
Numarul mesajelor : 5257 Localizare : Bucuresti Joburi/Distractii : mainile-n pamant pan' la coate Stare de spirit : tot inainte !!! Data de inscriere : 21/01/2008
| Subiect: Re: Langa Neajlov Mar Aug 06, 2013 12:17 am | |
| Da, e perena. Cred ca d popescu a confundat cu altceva. Cum ai reusit cu semintele ? stiu ca sunt pretentioase rau la germinat. Le-ai tinut in frigider inainte ? La o cultura de lavanda ma gandesc si eu, numai ca nu am teren prea mult. Doar o zona de vreo 6-700mp as putea sa o folosesc pentru asta. Si o alta bucata din curte pentru Kazanlaci. Si o sa mananc dulceata de trandafiri cu lavanda. mmmmmmm imi ploua-n gura ! In rest, Neajlovul e la locul lui, curge linistit. | |
|
| |
laurabv
| Subiect: Re: Langa Neajlov Mar Aug 06, 2013 12:55 am | |
| Stiam ca incoltesc greu asa ca le-am platat cu foarte putine serante si ca de obcei, atunci cand le tratez cu idiferenta le merge mai bine . Am pus semintele 3 sau 4 zile in apa, le-am schimbat apa zilnic , apoi le -am puns in ghiveci, fara sa le acopar cu pamant....stiu ca a durat ceva pana au incotit. Eu am grest ca le-am lasat prea dese, nu credeam ca o sa incoltesca si apoi nu le-am repicat la timp, si cand le-am despartit, plantele erau destul de mari si au stagnat in cresere....sa vedem ce se alege de ele pana la toamna....cand sper sa le pot pune afara in pamant.... Asa aratau inainte de a le despartii: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]si dupa...... [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]si inca unele separate mai din timp : [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]Nu prea au crescut cine stie ce, poata ca si caldura e de vina, le am pe pervaz( afara ) si e foarte cald..... [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] | |
|
| |
Vernil
Numarul mesajelor : 2383 Localizare : acasa Joburi/Distractii : munca Stare de spirit : ok Data de inscriere : 09/06/2008
| Subiect: Re: Langa Neajlov Mar Aug 06, 2013 3:15 pm | |
| Laura, uite aici informatii utile referitoare la levantica. Sper sa-ti fie de ajutor [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] | |
|
| |
Karla
| Subiect: Re: Langa Neajlov Mar Aug 06, 2013 4:11 pm | |
| Eu nu te-as sfatui sa le plantezi in pamant, Laura, sunt prea tinere ca sa reziste la gerul iernii. Caldura sigur nu e de vina, lavanda adora soarele si caldura; probabil le uzi prea des, nu le place apa deloc ci seceta... | |
|
| |
Doini
Numarul mesajelor : 4009 Localizare : Haga Joburi/Distractii : visatul cu ochii deschisi Stare de spirit : Zen Data de inscriere : 09/03/2011
| Subiect: Re: Langa Neajlov Mar Aug 06, 2013 5:09 pm | |
| Bravo, pe mine apa mi le-a omorat ca sa nu dau vina pe mine ,dau si eu vina pe ploi de fapt pe una din ele, ca pe cealalta i-am dat-o Getei pe vremea cand nu fugeam de ea ca de draci ca ea are soare toata ziua pe balcon si si-a revenit si i-am dat si indicatiile cu udatul rar | |
|
| |
Myosotis Admin
| Subiect: Re: Langa Neajlov Lun Aug 19, 2013 1:07 pm | |
| In ograda mea infloreste glicina. Am doua tufe mici, tinere. Mai acu' vreo luna, a facut un ciorchine de flori cea din dreapta usii. Cred ca a fost alb ala (ce-am imbatranit, ma lasa memoria de tot) Acum, in stanga am 3 ciorchini liliachii. Trebuie sa le tai neaparat si sa le pun un suport ca altfel n-o sa mai pot iesi din casa | |
|
| |
penelopa
Numarul mesajelor : 4030 Localizare : Peris de capitala Joburi/Distractii : multiple Stare de spirit : vesnica nemultumire Data de inscriere : 04/03/2011
| Subiect: Re: Langa Neajlov Lun Aug 19, 2013 2:50 pm | |
| Mai, Myo, acum ceva timp mi-a vorbit o colega despre afacerea la care viseaza sotul ei. Cica, cultura de goji A vazut el la cineva langa Bucuresti, care are o astfel de cultura si se inspira si el. Colega face misto de el, dar eu i-am zis ca rade degeaba, ca nu-i o idee rea. Ma gandeam si la tine ca, pe langa lanurile de trandafiri de dulceata, ar merge si niste lanuri de goji Apropos, aveai tu un goji in ghiveci pe vremuri ... il mai ai? | |
|
| |
popescugp
| Subiect: Re: Langa Neajlov Lun Aug 19, 2013 7:21 pm | |
| Oameni buni in zona noastra nu rezista iarna lavanda;de altfel lavanda si levantica nu este acelasi lucru desi amandoua sunt parfumate;levantica este perena si poate fi si salbatica;in Franta lavanda se cultiva doar in zona sudica;este cea mai rara si scumpa miere din lume;la noi in zona s-a cultivat doar un an ca test pe o sola mica ( eu am fost cu albinele la ea fiind f. melifera) si anul urmator nu a mai dat;deci eu va spun din experienta in zona noastra.Ca planta furajera f, buna si cu rezultate in zootehnie., rezistenta la seceta si perena pe cca 5 ani este sparceta,dar lucerna este mai comoda.O planta asemanatoare cu lavanda este facelia cu flori tot bleu-mov. | |
|
| |
Karla
| Subiect: Re: Langa Neajlov Lun Aug 19, 2013 8:49 pm | |
| Da' crocusul de sofran rezista? Ca si asta ar fi o afacere foarte buna... la cat costa gramul de sofran... | |
|
| |
penelopa
Numarul mesajelor : 4030 Localizare : Peris de capitala Joburi/Distractii : multiple Stare de spirit : vesnica nemultumire Data de inscriere : 04/03/2011
| Subiect: Re: Langa Neajlov Mar Aug 20, 2013 11:56 am | |
| Cred ca ma intereseaza pe mine Facelia, d-le Popescu! Voi cauta referiri despre ea, ca lavanda nu mi-e asa prietena Karla draga, am sa caut sa vad ce crocus de sofran e asta de care zici tu, ca eu stiu doar de sofran obtinut din seminte. Mi-au placut tare mult plantele de sofran, dar le-am pierdut semintele Sunt plante anuale, cresc foarte inalte si fac niste flori galben-portocaliu, foarte frumoase. Nu-mi mai aduc aminte daca erau si parfumate Dar, daca cineva are seminte de la planta asta, i-as ramane vesnic datoare pentru cateva. | |
|
| |
Karla
| Subiect: Re: Langa Neajlov Mar Aug 20, 2013 2:05 pm | |
| Nu, nu, de crocusul acela de toamna vorbesc, crocus sativus, care se planteaza la vremea asta si infloreste in octombrie... e o bulboasa, ca bradusele de toamna... Uite-l aici: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]Stigmatele acelea rosu-portocaliu sunt cele care se recolteaza, alea sunt condimente ultra-rare si foarte scumpe... Am plantat si eu intr-un an si mi-au reusit fara niciun chin, ca bulbii obisnuiti. E foarte scump, 1 kg de condiment costa 30 000 de euro. Insa e nevoie de un camp intreg de flori ca sa strangi 1kg de filamente. | |
|
| |
Karla
| Subiect: Re: Langa Neajlov Mar Aug 20, 2013 2:07 pm | |
| Un articol, pot sa-l traduc e nevoie... [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] | |
|
| |
laurabv
| Subiect: Re: Langa Neajlov Mar Aug 20, 2013 8:29 pm | |
| - Karla a scris:
- Eu nu te-as sfatui sa le plantezi in pamant, Laura, sunt prea tinere ca sa reziste la gerul iernii.
Caldura sigur nu e de vina, lavanda adora soarele si caldura; probabil le uzi prea des, nu le place apa deloc ci seceta... Multumesc Karla Deocamdata le mai tin in ghivece. Am 5 tufe cumparate anul trecut in toamna, care au inflorit frumos vara asta, dar acum cu seceta asta par uscate....sunt curioasa daca au rezistat... | |
|
| |
laurabv
| Subiect: Re: Langa Neajlov Mar Aug 20, 2013 8:32 pm | |
| - Karla a scris:
- Un articol, pot sa-l traduc e nevoie...
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] Interesant, multe lucruri nu stiam ..... | |
|
| |
Myosotis Admin
| Subiect: Re: Langa Neajlov Mier Aug 21, 2013 10:29 am | |
| - penelopa a scris:
- Mai, Myo, acum ceva timp mi-a vorbit o colega despre afacerea la care viseaza sotul ei. Cica, cultura de goji A vazut el la cineva langa Bucuresti, care are o astfel de cultura si se inspira si el. Colega face misto de el, dar eu i-am zis ca rade degeaba, ca nu-i o idee rea. Ma gandeam si la tine ca, pe langa lanurile de trandafiri de dulceata, ar merge si niste lanuri de goji
Apropos, aveai tu un goji in ghiveci pe vremuri ... il mai ai? S-a dus pe alte plaiuri dinainte de stramutare E destul de complicat - cu finantele - fiindca trebuie o suprafata destul de mare ca sa faci vreo chestie. Si deja sunt multi care s-au apucat de goji, afine, zmeura - culturi la care iti trebuie cateva mii de euro bune ca sa le infiintezi, in afara de teren. In vara asta am vazut ca stateau unii cu zmeura pe taraba in piata si nu lua nimeni. Sincer, mie nici nu-mi prea place chestia asta - ori e fruct de padure, ori cultivat ca hibrid , o sa ajunga ca rosiile care stau o luna in raft si nu le poti manca de "bune" ce sunt. | |
|
| |
Myosotis Admin
| Subiect: Re: Langa Neajlov Mier Aug 21, 2013 10:35 am | |
| - popescugp a scris:
- Oameni buni in zona noastra nu rezista iarna lavanda;de altfel lavanda si levantica nu este acelasi lucru desi amandoua sunt parfumate;levantica este perena si poate fi si salbatica;in Franta lavanda se cultiva doar in zona sudica;este cea mai rara si scumpa miere din lume;la noi in zona s-a cultivat doar un an ca test pe o sola mica ( eu am fost cu albinele la ea fiind f. melifera) si anul urmator nu a mai dat;deci eu va spun din experienta in zona noastra.Ca planta furajera f, buna si cu rezultate in zootehnie., rezistenta la seceta si perena pe cca 5 ani este sparceta,dar lucerna este mai comoda.O planta asemanatoare cu lavanda este facelia cu flori tot bleu-mov.
Noi vorbim despre Lavandula angustifolia (careia probabil ii spuneti "levantica" ) . Asta este perena. A existat o cultura intinsa la Institutul de la Fundulea, alaturi de Salvia off. si alte cateva plante medicinale. Eu am avut in curte mai multe tufe, din care una facuse deja vreo 12 ani. Avea tulpini lemnoase de cativa cm grosime. Phacelia stiu ca este foarte buna pentru albine. Se foloseste si ca ingrasamant verde. | |
|
| |
Myosotis Admin
| Subiect: Re: Langa Neajlov Joi Aug 22, 2013 1:05 am | |
| - Karla a scris:
- Da' crocusul de sofran rezista? Ca si asta ar fi o afacere foarte buna... la cat costa gramul de sofran...
Am intentionat sa pun dincolo, dar m-a oprit lipsa finantelor. Bine ca nu am luat ca ramanea pierdut pe acolo. Am citit articolul si m-am uitat si pe you tube la niste filmulete cu cultivatori de crocus. Am inteles ca din 2000 de bulbi maturi - fac cateva flori fiecare - se strang aproximativ 100g de sofran. Dar toti spuneau ca nu se poate trai numai din asta. In articol zice ca esti profitabil daca vinzi 20000de bulbi si 1,5kg de sofran, anual. 1kg sofran se face din cca 200000 de bulbi N-am gasit insa nimic referitor la uscare, fiindca se vinde uscat. Chiar ma bate gandul sa incerc, dar trebuie sa ma hotarasc foarte repede ca sa nu pierd sezonul. Mai mult de 1000 de bulbi nu pot sa iau. I-as pune in solar, fiindca am vazut ca nu le place umezeala mare in pamant. Sunt dati ca de zona 6 si iarna sunt in vegetatie (intra in repaos vara), deci au nevoie de o iarna blanda. | |
|
| |
Karla
| Subiect: Re: Langa Neajlov Joi Aug 22, 2013 11:14 am | |
| Da' Myo, articolul spune asta, insa nu precizeaza care sunt taxele si impozitele pe care le plateste o intreprindere in Franta (enorme fata de Romania, 45%), plus care e salariul minim pe economie, 1240 euro... Franta e una din tarile cu cea mai slaba competitivitate din cauza sistemului supra-incarcat si centralizat.
problema e sa gasesti cumparatorul, cum te gandesti sa faci? | |
|
| |
Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Langa Neajlov | |
| |
|
| |
| Langa Neajlov | |
|