| Plante foarte parfumate | |
|
+7penelopa Tinkerbell Karla Carina duduta190578 Vernil bubu 11 participanți |
|
Autor | Mesaj |
---|
bubu
Numarul mesajelor : 2033 Localizare : Bucuresti Stare de spirit : in general buna Data de inscriere : 09/06/2008
| Subiect: Plante foarte parfumate Sam Ian 19, 2013 10:51 am | |
| Cred ca aici ar merge cel mai bine topicul, fiind mai multe genuri de plante. Sau cel putin asa m-am gandit eu . | |
|
| |
bubu
Numarul mesajelor : 2033 Localizare : Bucuresti Stare de spirit : in general buna Data de inscriere : 09/06/2008
| Subiect: Re: Plante foarte parfumate Sam Ian 19, 2013 10:57 am | |
| Am un tip de phlox alb, nu stiu cum il cheama dar are miros. Destul de puternic mirosul, pentru ca trecand pe langa el am simtit mirosul si m-am oprit nedumerita, nu-mi dadeam seama ce poate sa miroasa asa tare. Din pacate nu stiu sa-i descriu parfumul. | |
|
| |
bubu
| Subiect: Re: Plante foarte parfumate Sam Ian 19, 2013 11:12 am | |
| Crinii aceia albi parfumati de care zicea Karla ca a plantat, Lilium Candidum nu mi se par asa parfumati. Sunt parfumati, dar cand treci pe langa ei nu te intoarce din drum parfumul, sau cel putin la mine asa e. Eu i-am plantat de-alungul aleii tocmai pentru parfum, dar au crescut foarte mari, s-au si inmultit asa ca am inceput sa-i mut mai in spate. | |
|
| |
Vernil
Numarul mesajelor : 2383 Localizare : acasa Joburi/Distractii : munca Stare de spirit : ok Data de inscriere : 09/06/2008
| Subiect: Re: Plante foarte parfumate Sam Ian 19, 2013 2:04 pm | |
| - bubu a scris:
- Am un tip de phlox alb, nu stiu cum il cheama dar are miros. Destul de puternic mirosul, pentru ca trecand pe langa el am simtit mirosul si m-am oprit nedumerita, nu-mi dadeam seama ce poate sa miroasa asa tare. Din pacate nu stiu sa-i descriu parfumul.
Daca se inmulteste mai mult decat iti doresti, cand mai raresti din phloxul alb, parfumat, sa te gandesti si la mine. Bujorul - wow, ce placut miroase - infloreste in mai, este foarte parfumat si bogat in flori, nu e foarte pretentios. Jasmin polianthum, cel care trebuie protejat de inghet, e o planta foarte parfumata. Incepe sa-si desfaca buchetele cu flori in mijlocul verii. O alta planta foarte parfumata este tuberoza, infloreste la sfarsitul verii, august-septembrie. In aceeasi perioada infloreste si hosta, crinul de gradina. Ambele au nevoie de multa apa. | |
|
| |
bubu
| Subiect: Re: Plante foarte parfumate Sam Ian 19, 2013 2:55 pm | |
| Cred ca ar trebui mutata discutia despre tuberoze aici. Poate o muta Myo cand o avea timp. Jasminum polianthum la noi e mai mult planta de interior, dar e foarte parfumata. Al meu infloreste iarna, ca asa vrea el , il tin toata vara in soare, in gradina si nimic, il bag in casa toamna si incepe sa faca flori. De fapt chiar acum e inflorit, ii fac o poza sa va arat. Vernil, cu placere, cand umblu la el. | |
|
| |
duduta190578
Numarul mesajelor : 1686 Localizare : onesti Data de inscriere : 27/07/2011
| Subiect: Re: Plante foarte parfumate Sam Ian 19, 2013 3:54 pm | |
| Jasminul asta este iasomia de Madagascar?Probabil le confund. | |
|
| |
Vernil
Numarul mesajelor : 2383 Localizare : acasa Joburi/Distractii : munca Stare de spirit : ok Data de inscriere : 09/06/2008
| Subiect: Re: Plante foarte parfumate Sam Ian 19, 2013 4:58 pm | |
| Ar mai fi regina noptii, extrem de parfumata, insa cea clasica, alba, care creste la noi. celel cu flori colorate m-au dezamagit. Ea incepe sa infloreasca prin iulie. La fel, vrea lumina multa si apa pe masura. Primavara sunt toporasii - o explozie de violet si parfum, zambilele si narcisele ca plante extrem de parfumate. Odata cu ele apar si lacramioarele (nu reusesc sa le grupez intr-o zona a gradinii). Liliacul - lalelele - cine are parfumate - eu am Mai ziceti si voi, ca eu le zic pe cele ce infloresc la mine, dar voi poate aveti mai multe | |
|
| |
Vernil
| Subiect: Re: Plante foarte parfumate Sam Ian 19, 2013 5:00 pm | |
| Daca stiti si trandafiri f.f. parfumati, nu ezitati sa-i spuneti. Eu am niste super-parfumati in gradina, doi grena si inca cativa colorati - insa am uitat cum ii cheama. | |
|
| |
duduta190578
| Subiect: Re: Plante foarte parfumate Sam Ian 19, 2013 5:07 pm | |
| Si narcisa care o am eu la avarat este foarte parfumata...zambilele la fel! | |
|
| |
Vernil
| Subiect: Re: Plante foarte parfumate Sam Ian 19, 2013 5:14 pm | |
| Dudutza, asta e jasminum polianthum, te ameteste parfumul lui. E una dintre plantele betivane, iarna trebuie ferit de inghet | |
|
| |
duduta190578
| Subiect: Re: Plante foarte parfumate Sam Ian 19, 2013 5:16 pm | |
| Am inteles,il am.Doamna Doina Bacau mi-a daruit un pui ,dar nu a inflorit deocamdata sa-i simt parfumul. | |
|
| |
Carina
Numarul mesajelor : 428 Localizare : Brasov Joburi/Distractii : dependenta de gradinarit Stare de spirit : astept primavara Data de inscriere : 24/06/2011
| Subiect: Re: Plante foarte parfumate Sam Ian 19, 2013 5:42 pm | |
| Am si eu un jasminum, l-am primit cu denumirea jasminum azoricum, dar seamana foarte mult cu cel de mai sus, si la flori si la frunze ... miroase intr-adevar superb vara pe terasa Eu stau cam prost cu mirosul, cu greu simt mirosul unei flori de la departare. De aceea ce spun eu ca miroase frumos in gradina mea chiar miroase Am foarte multi trandafiri parfumati dar la nici unul nu simt parfumul de la distanta, doar daca imi bag nasul in ei. La fel si la narcise, zambile, le simt mirosul doar de aproape sau daca le aduc in casa, atunci parfumeaza toata camera. Afara simt parfumul garofitelor roz (soiul acela comun de prin toate curtile, nu hibrizii mai noi), regina noptii, lonicera si iasomia. Mai e si un soi de petunie violet inchis, in fiecare an caut rasaduri in piata tocmai pentru ca miroase frumos si le simt de la un metru Exista clematite parfumate care rezista la frig? | |
|
| |
bubu
| Subiect: Re: Plante foarte parfumate Sam Ian 19, 2013 8:30 pm | |
| | |
|
| |
bubu
| Subiect: Re: Plante foarte parfumate Sam Ian 19, 2013 8:40 pm | |
| Mai sunt si altele, inca studiez subiectul.
Iasomie de gradina n-am. Cat de mare se face ? | |
|
| |
Vernil
| Subiect: Re: Plante foarte parfumate Sam Ian 19, 2013 8:47 pm | |
| - bubu a scris:
- Mai sunt si altele, inca studiez subiectul.
Iasomie de gradina n-am. Cat de mare se face ? Adica nu ai jasmin ? O sa ai, am deja doi pui prinsi. Se face cat de mare vrei tu, numai ca trebuie tinuta la temperaturi peste 5 grade C. O poti taia cand o duci la adapost. | |
|
| |
bubu
| Subiect: Re: Plante foarte parfumate Sam Ian 19, 2013 8:49 pm | |
| Jasmin ca cel din poza pe care ai pus-o am, tocmai ce-am zis ca-i inflorit. Iasomie care rezista in gradina n-am. De altfel nici nu stiu cum se cheama oficial... | |
|
| |
Carina
Numarul mesajelor : 428 Localizare : Brasov Joburi/Distractii : dependenta de gradinarit Stare de spirit : astept primavara Data de inscriere : 24/06/2011
| Subiect: Re: Plante foarte parfumate Sam Ian 19, 2013 10:12 pm | |
| Philadelphus coronarius e iasomia de gradina sau lamaita. Creste destul de mare, deci nu prea e potrivita pentru gradinile mici | |
|
| |
Karla
Numarul mesajelor : 2635 Localizare : France Joburi/Distractii : literatura, istorie, calatorii Stare de spirit : vesela Data de inscriere : 22/03/2011
| Subiect: Re: Plante foarte parfumate Dum Ian 20, 2013 10:35 am | |
| Exista cateva varietati de iasomie de gradina pentru spatii mici... De fapt, ele se clasifica dupa amploarea pe care o iau: 1) cele pitice, in 60-80 cm inaltime si tot atata de largime: Silberregen (cu flori simple, foarte parfumat), " Manteau d'Hermine" (cu flori duble), " Dame blanche" (flori simple). Forma lor e destul de dezordonata, insa pot fi taiati in forma de sfera, ca buxusii si problema decorativa e rezolvata. Iasomiile pitice infloresc primele, la mijlocul lui mai, sunt cele mai precoce, deci se pot combina cu ancolia, irisi bulbosi sau maci orientali... Au nevoie de soare puternic... Eu am Silberregen si vreau sa spun ca imi pare rau ca nu am cumparat mai multe exemplare. 2) iasomiile medii, in 1,2-1,5 m inaltime (0,8-1m largime) exista: Sybille (cu centrul roz, foarte parfumat), Erectus (flori alb pur), Avalanche (flori simple), Bouquet blanc (flori semi-duble), Aureus (frunzis auriu decorativ, de plasat la semi-umbra)... Avalanche si Erectus au ramuri flexibile si foarte gratioase. Infloresc la inceputul lui iunie si deci pot fi asociate cu delphinium sau digitale... 3) iasomiile inalte, pentru gradini mari, in 1,8-3m inaltime (cam 1m largime) sunt de plantat mai la umbra, stransi printre alti arbusti. In garduri vii bocagere de exemplu. Exista ca varietati: " Minnesota Snowflake" (cu flori duble insa nu asa de parfumat), " Natchez" (cu flori duble si parfum mediu), " Virginal" (flori semi-duble). Cred ca aici intra si " Innocence" pe care il am eu, foarte parfumat si cu frunzisul pistruiat, de plantat la semi-umbra. Iasomiile inalte sunt cele mai tardive si cele mai putin decorative (in afara perdioadei in care infloresc). Necesita si o atmosfera mai umbroasa, mai rece pentru a da maximul de parfum. Iasomiile medii si pitice sunt mai avantajoase, pot fi plasate in masiv, alaturi de plante fara parfum puternic... | |
|
| |
Karla
Numarul mesajelor : 2635 Localizare : France Joburi/Distractii : literatura, istorie, calatorii Stare de spirit : vesela Data de inscriere : 22/03/2011
| Subiect: Re: Plante foarte parfumate Dum Ian 20, 2013 10:37 am | |
| A propos despre trandafirii parfumati, cel mai sublim parfum din gradina mea e "Manuel Canovas" (un generosa)... Iar parfumul cel mai puternic il are "Lolita Lempicka" (Meilland) | |
|
| |
Karla
| Subiect: Re: Plante foarte parfumate Dum Ian 20, 2013 10:43 am | |
| Si am uitat o informatie la iasomii: in niciun caz nu trebuie cumparat "Philadelphus grandiflorum": e inodora... In fapt, in regula generala si doar cu cateva exceptii, cu cat florile sunt mai mici si mai simple, cu atat parfumul e mai puternic. | |
|
| |
bubu
| Subiect: Re: Plante foarte parfumate Dum Ian 20, 2013 1:08 pm | |
| Karla mi-ai dat de gandit cu iasomiile pitice . Stateam asa linistita ca n-am loc de ele... Si daca mai pot si coafate ca buxusii si tinute din foarfeca sa nu se faca prea mari, chiar ca am la ce reflecta. | |
|
| |
Karla
| Subiect: Re: Plante foarte parfumate Dum Ian 20, 2013 2:03 pm | |
| Eu inca n-am incercat sa-l tai pe al meu, insa o sa incerc anul asta, dupa inflorire... E destul de compact, se preteaza la taiere. M-ar tenta sa-l si mut, insa parca nu indraznesc, cred ca s-a inradacinat destul de bine deja... | |
|
| |
Vernil
| Subiect: Re: Plante foarte parfumate Dum Ian 20, 2013 4:13 pm | |
| Taiati linistite iasomiile, am vazut pusa printre garduri, insa nu am urmarit sa vad daca infloresc anul urmator. Eu cred ca da, daca sunt taiate imediat dupa inflorire. Merita incercat. | |
|
| |
Carina
| Subiect: Re: Plante foarte parfumate Dum Ian 20, 2013 4:30 pm | |
| M-am pus pe sapat si am reusit sa gasesc si eu iasomie Silberregen, la primavara sigur o cumpar Pana acum am tot dat-o in bara cu iasomiile, mi-am luat una din Metro, la cutie de carton, care nu miroase deloc si inca una dubla, Schneesturm, care are un miros foarte slab. Cred ca o sa le exilez din gradina, ca-mi ocupa locul degeaba. Eu vreau una sa miroasa ca cea din curtea bunica-mii | |
|
| |
bubu
| Subiect: Re: Plante foarte parfumate Dum Ian 20, 2013 6:06 pm | |
| Carina unde ai gasit ? si eu as vrea una. | |
|
| |
Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Plante foarte parfumate | |
| |
|
| |
| Plante foarte parfumate | |
|