Clubul gradinarilor
Bine ati venit !
Haideti sa vorbim despre gradinile noastre !
Clubul gradinarilor
Bine ati venit !
Haideti sa vorbim despre gradinile noastre !
Clubul gradinarilor
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Clubul gradinarilor

Grebla, sapa si urzica fac gradina frumusica !

Portal*AcasaUltimele imaginiÎnregistrareConectare

Grădina de aromatice

In jos 
+4
bubu
Karla
stefana
penelopa
8 participanți
Mergi la pagina : 1, 2  Urmatorul
AutorMesaj
penelopa

penelopa

Numarul mesajelor : 4030
Localizare : Peris de capitala
Joburi/Distractii : multiple
Stare de spirit : vesnica nemultumire
Data de inscriere : 04/03/2011

Grădina de aromatice Empty
MesajSubiect: Grădina de aromatice   Grădina de aromatice Icon_minitimeMar Aug 16, 2011 4:29 pm

Aşaaaaa!
Deci, să începem cu grădina mea de aromatice!
http://penelopa.sunphoto.ro/Gradina_de_legume_si_aromatice/44635741

Iniţial, am început cu mentă. Twisted Evil La ţară, toată lumea are mentă în grădină, numai eu n-aveam.
Aşa că, am adus căteva fire de la tata şi, mai târziu, mi-a adus şi soţul o tufă de pe câmp.
După ce s-a înmulţit menta mea, am aflat că nu e de cultură, ci .... sălbatică Shocked
Nu ştiu dacă asta e o calitate sau, dimpotrivă .
Trebuie să recunosc că Myky mi-a dezvoltat gustul pentru aromatice, dăruindu-mi rută şi un fir de salvie bicoloră. Am mai primit, apoi, o tufă de salvie argintie (de la o prietenă din Italia) care nu a înflorit de 4 ani de când o am.
M-a cadorisit anul acesta Mihai şi cu salvie care înfloreşte.
De la Vio am primit seminţe de melisă (roiniţă) din care am obţinut o tufă perenă care-mi place la nebunie.
Am adus de la o mătuşă din Timişoara, măcriş, din Germania de la verişoara soţului am adus oregano. Cimbrişor am din semiţe.
Anul acesta mi-a trimis Doina bacau mentă mexicană.
Îmi plac plantele aromatice mai mult pentru decor şi parfum, decât pentru mâncare.

Practic, grădina de aromatice s-a format la întâmplare, plantând în acea zonă tot ce-mi pica în mână ca plantă aromatică.
Pentru forma ei finală am visat la mai multe variante, dar nu m-am hotărât încă.
Aşa că, dragă Karla, aştept pozele tale cu grădinile aromatice din Franţa! Wink ... şi alte păreri ale voastre. Rolling Eyes
Sus In jos
stefana

stefana

Numarul mesajelor : 1443
Localizare : Bucuresti
Joburi/Distractii : Plantele si mersul pe jos
Stare de spirit : Fericirea vine din lucruri marunte
Data de inscriere : 08/06/2008

MesajSubiect: Re: Grădina de aromatice   Grădina de aromatice Icon_minitimeMar Aug 16, 2011 4:43 pm

Mai ai si un " bradut" de rozmarin de la mine si parca niscaiva levantica.
Menta de cultura stiu ca este Mentha piperita, iar cea salbatica Mentha arvensis.
Sus In jos
Karla

Numarul mesajelor : 2635
Localizare : France
Joburi/Distractii : literatura, istorie, calatorii
Stare de spirit : vesela
Data de inscriere : 22/03/2011

MesajSubiect: Re: Grădina de aromatice   Grădina de aromatice Icon_minitimeMar Aug 16, 2011 5:53 pm

Ouh-là, fetele, menta de cultura are tzâspe mii de variante... am si eu vreo 5 feluri in gradina: au arome diferite, frunze diferite, utilizari diferite...
Exista colectii intregi de mente:

http://www.hortiflorbureau.com/achat/index.php?catid=16

(e site-ul unui pepinierist pe care-l utilizez si eu)

Plantele aromatice pe care le are (mai toate) sunt la linkul:
http://www.hortiflorbureau.com/achat/index.php?catid=18

Eu cultiv plantele aromatice printre trandafiri si in ghivece. Vin cu poze.
Sus In jos
Karla

MesajSubiect: Re: Grădina de aromatice   Grădina de aromatice Icon_minitimeMar Aug 16, 2011 6:14 pm

Uite pentru inceput cateva poze de gradini in carré de nuiele ori lavanda, Penelopa:

Grădina de aromatice Webchemin29141297767178

Grădina de aromatice Imfmoyenwebchemin291612

Grădina de aromatice 13494247061

Si ordonarea plantelor in interior (e un exercitiu, o lectie la o manifestare botanica):
Grădina de aromatice 2541s

Sus In jos
Karla

MesajSubiect: Re: Grădina de aromatice   Grădina de aromatice Icon_minitimeMar Aug 16, 2011 6:19 pm

Si un plan simplu, pe care l-am pescuit de la Truffault de pe site (ideea e ca plantele aromatice trebuiesc asezate langa casa, sa le poti culege usor)

Grădina de aromatice 127ngh

Insa exista o multime de metode pentru a crea straturile de aromatice. Am vazut la cineva banalele lazi in care se vand legumele la piata, aliniate, infipte in pamant (dupa ce li s-a eliminat fundul Very Happy)
Apoi, chiar cosuri de nuiele umplute cu pamant si aliniate astfel incat sa formeze un patrat...
O sa mai caut si poze in care exista flori printre legume...
Sus In jos
Karla

MesajSubiect: Re: Grădina de aromatice   Grădina de aromatice Icon_minitimeMar Aug 16, 2011 6:48 pm

Si ghivecele mele cu aromatice (cum n-am stiut ca trebuia sa le pun in pamant in coltul de lânga casa -ocupat cu trandafiri, bineinteles), le-am etalat lânga veranda din spatele casei. Mai am peste tot, printre trandafirii cu care dau combinatii foarte placute...

Grădina de aromatice Dsc07213b

Sus In jos
Karla

MesajSubiect: Re: Grădina de aromatice   Grădina de aromatice Icon_minitimeMar Aug 16, 2011 6:53 pm

Si tot pentru tine, Penelopa: un nene care tocmai isi creeaza gradina de aromatice, numai ca e de dimensiuni mari, nu gluma... a prevazut niste pasi din piatre ca sa poata culege plantele... Poate-ti vine vreo idee, ca mi-amintesc de movilitele tale de pamant:
Grădina de aromatice 83646271

Sus In jos
bubu

Numarul mesajelor : 2033
Stare de spirit : in general buna
Data de inscriere : 09/06/2008

MesajSubiect: Re: Grădina de aromatice   Grădina de aromatice Icon_minitimeMar Aug 16, 2011 9:17 pm

Ei uite ca la asta nu ma corupeti, ca n-am loc, poate doar la ghiveci Very Happy .

Si oricum am in gradinita mea leustean, patrunjel, marar si cimbru. Parca am si busuioc dar nu sunt sigura. Puse asa, pe unde a fost loc.

Karla, pozele sunt superbe.
Sus In jos
penelopa

penelopa

MesajSubiect: Re: Grădina de aromatice   Grădina de aromatice Icon_minitimeMar Aug 16, 2011 9:57 pm

Exact asa ca in ultima poza vreau si eu gardutul de nuiele la aromatice, Karla! Grădina de aromatice 2147529457
Singura chestie care n-o inteleg e .... de ce, musai, carre?!!! Exista vreo explicatie?
Sus In jos
doina

doina

Numarul mesajelor : 648
Localizare : Oltenita
Joburi/Distractii : gradinaritul pe balcon
Stare de spirit : relaxata
Data de inscriere : 27/06/2011

MesajSubiect: Re: Grădina de aromatice   Grădina de aromatice Icon_minitimeMier Aug 17, 2011 10:24 am

Am si eu aromatice la ghiveci, in balcon: cimbrisor, rozmarin , busuioc, lavanda si leustean.
Am avut si patrunjel dar nu-i place in balconul inchis.
Maghiranul si oregano mi-au facut musculita alba de sera si am renuntat la ele.
Imi place foarte mult cand sunt in balcon sa-mi plimb mainile pe aromarice.
Acum incerc sa inradacinez niste fire de melisa (roinita ) care imi place foarte mult si daca-mi reuseste vreau sa fac o tufa la serviciu pentru ca si ea face musculita in spatiu inchis.
Pene daca ai de unde, as dori si au o radacina de macris pentru ca eu i-am luat mamei 2 plicuri cu seminte, nu a rasarit niciun fir Grădina de aromatice 15195598 si isi doreste de mult ❤
Sus In jos
Karla

MesajSubiect: Re: Grădina de aromatice   Grădina de aromatice Icon_minitimeMier Aug 17, 2011 10:33 am

Carré indiferent din ce material e bordura si etajat de preferinta, adica umplut cu pamant ca sa nu te apleci prea mult la cules Very Happy

Nu exista alta explicatie decat traditia, Penelopa. Bineinteles, sunt numerosi cei care au vrut altceva in gradina lor si au facut altceva. Cand ai o gradina de timp impresionist, ori clasic, musai trebuie respectata traditia... insa cand ai una contemporana, ori in alt stil incompatibil, esti liber sa adaptezi forma si stilul coltului cu aromatice.

Aromaticele au fost cultivate dintotdeauna in abatii, priorii, manastiri... calugarii vestici, (pe care nu-i inveti nimic ca au inventat ei totul Very Happy ) au gasit modalitatea cea mai eficienta si mai estetica de a le exploata calitatile. Nu stiu cum sa-ti exemplific de ce asa si nu altfel... e ca si cum ai abdica de la regula imbracamintii obisnuite: nu te impiedica nimeni sa-ti pui pe tine vreo pelerina argintie à la Elvis Presley, da' ar fi o eroare tipatoare de gust...
Sus In jos
penelopa

penelopa

MesajSubiect: Re: Grădina de aromatice   Grădina de aromatice Icon_minitimeMier Aug 17, 2011 11:22 am

Înţeleg ce vrei să spui, dar cum eu şi la capitolul "îmbrăcăminte" sunt atipică şi fără "tradiţie" sau "trend" geek , probabil că şi cu grădina de aromatice ies din tendinţe. king

Având în vedere că-mi place "mişcarea" şi că nu am posibilitatea să o fac în mod organizat, nu mă deranjează să fac câţiva paşi până la grădina de aromatice şi nici să mă aplec cât mai mult după plante :rendeer:
Şi, după cum v-am mai spus, grădina mea de aromatice e mai mult pentru suflet decât pentru stomac! Grădina de aromatice 1198068053
Sus In jos
penelopa

penelopa

MesajSubiect: Re: Grădina de aromatice   Grădina de aromatice Icon_minitimeMier Aug 17, 2011 11:37 am

Îmi place, însă, ideea intercalării aromaticelor cu legume şi flori.
Am încercat acum 2 ani să pun busuioc, cimbru, crăiţe, şofran prin grădina de legume, dar la primul plivit le-a jumulit socră-mea, pe motiv că nu le-a recunoscut.
Acum, că mi-am făcut un colţ al meu de aromatice, n+am să le mai pun prin grădina de legume, dar nişte flori tot am să arunc prin ea. Very Happy

Mie îmi plac tare mult crăiţele Grădina de aromatice 2480021943 , iubesc parfumul lor şi, dacă mai ţin cont de calitatea lor de "sanitar" printre plante (îndepărtează dăunătorii), nu concep petec de grădină fără existenţa lor. Mai ales că, nici nu trebuie să te chinui prea mult cu ele, fiindcă se autoînsămânţează.
De aceea am ales să fac bordura grădinii de aromatice tot din crăiţe.
Sus In jos
penelopa

penelopa

MesajSubiect: Re: Grădina de aromatice   Grădina de aromatice Icon_minitimeMier Aug 17, 2011 11:40 am

Doina, am o tufă de măcriş, aşa că la primăvară (tot primăvara am adus şi eu măcrişul din Timişoara), îţi dau pentru mama ta un "smoc" . Numai să-mi mai aminteşti atunci, dacă uit Wink .
Dacă vrei, tot atunci îţi pot da şi roiniţă ... să nu te mai chinui tu cu seminţe.
Sus In jos
Karla

MesajSubiect: Re: Grădina de aromatice   Grădina de aromatice Icon_minitimeMier Aug 17, 2011 11:43 am

Corect Very Happy
Eu cultiv aromaticele ca pe niste leacuri, pentru capacitatile medicinale... ca pe niste sanitari ai gradinii adica Very Happy E o aiureala, probabil, dar ce conteaza...
Nu neaparat pentru mâncare, ca si eu folosesc putine, dar mai ales pentru ceaiuri: nimic nu e mai bun decat o ceasca de vervena citronelle, cu putina menta mmmmh! Very Happy
Si-mi place sa le raspândesc, uscate in saculeti de pânza, prin sertare... ori sa umplu borcane de sticla decorative pentru etajera din bucatarie Very Happy
Sus In jos
doina

doina

Numarul mesajelor : 648
Localizare : Oltenita
Joburi/Distractii : gradinaritul pe balcon
Stare de spirit : relaxata
Data de inscriere : 27/06/2011

MesajSubiect: Re: Grădina de aromatice   Grădina de aromatice Icon_minitimeMier Aug 17, 2011 12:04 pm

penelopa a scris:
Doina, am o tufă de măcriş, aşa că la primăvară (tot primăvara am adus şi eu măcrişul din Timişoara), îţi dau pentru mama ta un "smoc" . Numai să-mi mai aminteşti atunci, dacă uit Wink .
Dacă vrei, tot atunci îţi pot da şi roiniţă ... să nu te mai chinui tu cu seminţe.
Multumesc Pene ❤ .
Roinita am lastari la inradacinat si bine ca cine mi-a dat a rupt multi din tufa ei pentru ca am facut prostia sa-i pun in apa si multi au putrezit desi la serviciu, unde i-am tinut, nu este foarte cald.
Ce mi-a ramas am pus direct in pamant, in ghiveci si vad ca de o saptamana mai am lastari verzi.
Daca nu fac radacini o sa iti cer la primavara.
Sus In jos
gabriela60

gabriela60

Numarul mesajelor : 1334
Localizare : Tg.Jiu
Joburi/Distractii : inginer
Stare de spirit : buna
Data de inscriere : 03/07/2011

MesajSubiect: Re: Grădina de aromatice   Grădina de aromatice Icon_minitimeJoi Aug 18, 2011 10:01 am

e frumos sa ai un colt cu aromatice sau macar cateva ghivece
nora mea le pune in borcane decorative si chiar arata bine si se pastreaza bine
acum spuneti-mi si mie cum ingrijiti lavanda si cand culegeti flori din ea
am luat anul trecut doua tufe de lavanda si am ramas cu una si 2 fire din cealalta , restul s-a uscat
anul trecut n-am cules-o deloc dar acum am cules o data din ea cred totusi ca n-am ingrijit-o bine pe timpul iernii adica am lasat-o sa se descurce singura
si mai spuneti-mi daca salvia decorativa prin flori rosii este comestibila?
pentru tine pene chestia cu permacultura craitelor ..este relativa
dintr-o gradina plina de craite pitice in primavara nu mi-a iesit nici un fir singur altadata mai ieseau
Sus In jos
Karla

MesajSubiect: Re: Grădina de aromatice   Grădina de aromatice Icon_minitimeJoi Aug 18, 2011 1:16 pm

Gabriela, lavanda se culege in momentul in care vezi ca incepe sa produca primele seminte. Trebuie sa pandesti momentul exact Very Happy
Daca ai scapat-o, e prea tarziu, nu mai miroase la fel cand e uscata.
Trebuie sa ai grija cum o tunzi, cat sa-i dai o forma compacta, sferica, sa o ajuti sa treaca iarna. Depinde si de soiul de lavanda, ca unele nu rezista la frigul de la noi.
Apoi, primavara, cand incepe sa produca ramuri verzi, o mai tunzi o data, cu grija, fara a taia vreo ramura deja lemnificata: daca ai taiat in lemn, ramura nu mai infloreste: trebuie sa ai grija sa tai in verde... Astfel ii asiguri tufei o forma regulata si amplifici inflorirea...
Sus In jos
gabriela60

gabriela60

Numarul mesajelor : 1334
Localizare : Tg.Jiu
Joburi/Distractii : inginer
Stare de spirit : buna
Data de inscriere : 03/07/2011

MesajSubiect: Re: Grădina de aromatice   Grădina de aromatice Icon_minitimeJoi Aug 18, 2011 1:47 pm

eu am cumparat-o din piata deci cred ca nu ar trebui sa fie prea pretentioasa iar cu culesul ai dreptate ca am cules niste ramurele inflorite si nu am fost multumita de miros simai tarziu i-am rupt tatalui meu cateva ramurele cu seminte si miroseau teribil dar am ratat momentul sa rup mai multe
sa o protejez cu ceva paie sai frunze la iarna?dar ea nu se inmulteste singura?
Sus In jos
Karla

MesajSubiect: Re: Grădina de aromatice   Grădina de aromatice Icon_minitimeJoi Aug 18, 2011 2:58 pm

Daca poti, protejeaz-o, Gabriela... mai ales in perioadele de ger.In perioadele mai clemente, las-o sa respire, totusi...
nu, nu se inmulteste prea bine, creste foarte mult in volum... o poti diviza in momentul in care incepe sa devina mai golasa la mijloc, e semn ca planta a imbatrânit si ca trebuie intinerita. La momentul acela (dupa vreo doi-trei ani adica) o scoti cu lopata cu tot cu radacini in februarie, inainte de trezirea vegetatiei; o tai in doua sau trei bucati pe care le replantezi imediat. Oricum, aspectul tufei n-o sa mai fie la fel, insa o sa ai din nou spice...
Sus In jos
penelopa

penelopa

MesajSubiect: Re: Grădina de aromatice   Grădina de aromatice Icon_minitimeJoi Aug 18, 2011 3:39 pm

O tufă de Lavanda albastră (că acum am şi roz şi albă Rolling Eyes ) am ţinut-o în grădina din faţă vreo 4 ani, timp în care, neştiind cum trebuie tunsă, s-a lemnificat urât de tot. Am scos-o şi am mutat-o la grădina de aromatice, marcotând-o. Doar 2 crengi au făcut pui, restul am scos în primăvară. Acum am 2 tufe mici din planta bătrână şi 2 noi mici tufe cumpărate. Am înţeles că, după ce termină înflorirea, ar trebui tunsă la jumătate, binenţeles din partea verde, fiindcă aşa permite tufei să crească compact, iar lemnificare se produce mai greu şi mai puţin.
Sus In jos
Karla

MesajSubiect: Re: Grădina de aromatice   Grădina de aromatice Icon_minitimeVin Aug 19, 2011 11:13 am

Si cateva utilizari ale plantelor aromatice in bucatarie. Care cu ce merge adica, chestii pe care le-am furat din bucataria franceza si occidentala Very Happy

-achillea millefolium -coada soricelului- oricat ar parea de bizar, in Franta se mai practica tocarea unor frunze foarte tinere, care se adauga in mancarurile grele. Alea care contin fasole, untura de gasca, de rata etc.

- ciboulette (taiati-ma, nu stiu cum se cheama in româna planta asta - allium schoenoprasum). E aceea care are frunzele ca ceapa, insa mult mai fine, ca niste andrele. Eu o cultiv in disperare, ca-mi place gustul ei proaspat in salate, in branza, omlete si sosuri.

-mararul - in afara de utilizarile de la noi, mararul se foloseste la parfumarea uleiurilor. E mai pretios un ulei aromat decat unul brut...

-angelica - se folosesc tijele plantei, care se calesc ca niste legume; semintele si radacinile se adauga in bauturile spirtoase, la fel ca pentru radacina de gentiana. Alcoolul respectiv devine, chipurile, medicament...

- hreanul - e folosit alaturi de somon afumat sau agrementeaza carnea de vita

-estragonul - cu mari precautii, (ca strica gustul mancarii daca gresesti cantitatile) in sosuri si salate, gatirea carnii de pasare, peste; se adauga si in conservele pentru iarna, in castravetii murati de exemplu... Cateva ramuri de estragon se pun de regula in sticlele de otet sau ulei, pentru a le parfuma.

- galbenelele - oricat ar parea de bizar, floarea se pune in unele salate sau in supe. Restaurantele de mare clasa folosesc si floarea de violeta... In vremurile mai de demult, se colora untul su branza cu floarea de galbenele. Astazi, doar felurile de mancare cu orez.

- coriandrul - e utilizat in felurile de mancare cu varza (frunzele). Semintele se amesteca cu boabele de piper, in proportia dorita, inainte de a se pune in masina de piper. E un truc pe care-l folosesc si eu pentru supe, carne sau peste.

- roquette - (bateti-ma, iar nu stiu cum ii spune plantei; e aceea a carei frunze seamana cu papadia, pe care italienii o folosesc peste tot) -probabil macrisul... E foarte utilizata in amestec cu branza, sau in salate si pizza...

- chimenul dulce - foeniculum vulgare- frunzele se utilizeaza pentru felurile cu peste. Semintele se adauga in lichioruri si in aluatul de pâine...

- curry - helichrysum italicum - cu mare prudenta, ca planta miroase de la o posta: e suficient sa o atingi ca sa-ti miroasa mainile.... in orez, peste, sosuri si uneori in supe. O reteta combinata, care sa-i atenueze puterea, cere ca sa se mojareze frunzele cu cele de salvie, rozmarin, cimbru. Toate cele patru, maruntite bine si frecate cu ulei formeaza o pasta cu care se freaca pestele inainte de a-l baga la cuptor sau in folia de aluminiu...

- dafinul - supe, sosuri, peste, carne - se utilizeaza doar frunzele, se rupe cu grija codita... Traditia franceza foloseste asa-numitul "bouquet garni": se pun alaturi frunze de dafin, crengute de cimbru si rozmarin, se leaga totul cu o ata si se arunca in mancarea de pe foc. Se lasa un timp, apoi se scoate....

-lavanda - se aromatizeaza deserturile iar marii bucatari o folosesc pentru peste. Cum? habar n-am.

-melissa - desi nu vorbesc aici despre ceaiuri si virtuti terapeutice, exista un amestec de flori care se foloseste pentru ceaiul de placere: melissa, maces, hibiscus de gradina si frunze de portocal. N-am incercat niciodata, da' cica e un deliciu. Daca cineva are curaj... Very Happy

-menta - se foloseste aproape obligatoriu in salatele de fructe si in unele deserturi. Unii toaca frunzele de menta pentru salate, altii aromatizeaza supele (insa nu supele de la noi, ci acelea groase, din legume date prin masina)

- busuioc - toate felurile de mancare de origine mediteraneeana. Mie nu-mi lipseste din salata si din paste. Merge cu orice peste si chiar cu carne...

- maghiran - e folosit pentru felurile cu cartofi; se adauga si in umplutura pentru carnati...

- oregano - pizza, paste, carne.

-rozmarin - se foloseste pentru felurile de carne, fie ca e de pasare sau peste, ori porc, vita, miel... In rest, se foloseste la aromatizat uleiul si otetul, insa spre deosebire de alte aromatice, nu trebuie lasat in sticla mai mult de cateva ore.

- salvia- se foloseste tot cu mari precautii cand se fierbe carnea sau pestele. Se tine pe foc doar cateva minute, apoi se indeparteaza.

-cimbrul - felurile cu fasole, sosuri de rosii; in bucataria mediteraneeana se foloseste pentru aromatizarea carnii de miel. Nu lipseste niciodata din marinade...

Daca cineva mai stie alte trucuri ori secrete, sa le zica Very Happy N-am zis nimic de patrunjel si leustean, ca alea se stiu....

Ultima editare efectuata de catre Karla in Vin Aug 19, 2011 11:27 pm, editata de 1 ori
Sus In jos
Karla

MesajSubiect: Re: Grădina de aromatice   Grădina de aromatice Icon_minitimeVin Aug 19, 2011 11:26 pm

Si, dupa ingrediente, cateva poze dintr-o gradina traditionala (adica taraneasca franceza), dintr-un sat vecin...
Ornamentatia, geometria, estetica peisajului sunt la fel de importante ca recolta...
Grădina de aromatice Dscn0696yl

Spatiu din jurul casei de locuit si al anexelor e intotdeauna verde, tot regulier (francezii au o oroare teribila de dezordine) astfel incat sa poti circula in viteza fara sa te impiedici de nimic.
Grădina de aromatice Dscn0697s

Nu se lasa nicio piatra veche fara a-i adauga un trandafir grimpant...
Grădina de aromatice Dscn0700o

Mini-vizitatorii nu lipsesc niciodata in astfel de locuri. Frantuzii au o grija aparte sa nu indeparteze copii de pamant, câmpuri si animale, atunci cand locuiesc in centre urbane... imi place grozav sa fotografiez populatia de bebelusi Very Happy
Grădina de aromatice Dscn0701p

Sus In jos
Myosotis
Admin
Myosotis

Numarul mesajelor : 5257
Joburi/Distractii : mainile-n pamant pan' la coate
Stare de spirit : tot inainte !!!
Data de inscriere : 21/01/2008

MesajSubiect: Re: Grădina de aromatice   Grădina de aromatice Icon_minitimeLun Aug 29, 2011 12:06 pm

Karla a scris:
Corect Very Happy
Eu cultiv aromaticele ca pe niste leacuri, pentru capacitatile medicinale... ca pe niste sanitari ai gradinii adica Very Happy E o aiureala, probabil, dar ce conteaza...
Nu neaparat pentru mâncare, ca si eu folosesc putine, dar mai ales pentru ceaiuri: nimic nu e mai bun decat o ceasca de vervena citronelle, cu putina menta mmmmh! Very Happy
Si-mi place sa le raspândesc, uscate in saculeti de pânza, prin sertare... ori sa umplu borcane de sticla decorative pentru etajera din bucatarie Very Happy

Sunt convinsa ca nu-i o aiureala. Cred ca asa cum ne vindeca pe noi, au si asupra plantelor oarece influente pozitive. Plus faptul ca la o aglomerare de plante diverse nu se propaga cu usurinta bolile/daunatorii ca atunci cand exista multe plante de acelasi fel intr-un singur loc.
Am si eu niscai aromatice imprastiate, care pe unde prin gradina.
Sus In jos
penelopa

penelopa

MesajSubiect: Re: Grădina de aromatice   Grădina de aromatice Icon_minitimeMier Sept 14, 2011 2:34 pm

Se ştie că pătrunjelul semănat la rădăcina trandafirilor ajută la alungarea dăunătorilor. Am pus şi eu într-una an, dar când am realizat că era din cel de rădăcină, l-am jumulit pirat Deci, n-am putut verifica efectul Very Happy
La anul voi pune seminţe de pătrunjel şi cimbru printre toate florile de grădină. bom
Sus In jos
Continut sponsorizat

MesajSubiect: Re: Grădina de aromatice   Grădina de aromatice Icon_minitime

Sus In jos

Grădina de aromatice
Sus 
Pagina 1 din 2Mergi la pagina : 1, 2  Urmatorul

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Clubul gradinarilor :: In gradina :: Amenajari-
Mergi direct la: